Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ALMEDALEN: Frisk oroas över kärnvapensnacket

Förre ubåtsjägaren och moderate fritidspolitikern Göran Frisk som också är en känd försvarsdebattör, som talar klarspråk och är kanske debattens främsta citatkläckare, medverkade under tisdagen i Centerpartiets tält tillsammans med C:s försvarspolitiske talesman Daniel Bäckström.

Här är några av citaten från samtalet:

Om Ubåtsjakt nu och då:

– Vi har skadat ryska ubåtar men vi har haft dåliga vapen. Det kan fylla en med svårmod, sade Frisk och pekade på behov att utveckla egna ubåtsjaktsvapen för östersjöförhållanden.

– Vi var beredda att gå in i krigstillstånd i Karlskrona över U137, det var inte ryssarna, menade Frisk var huvudorsaken till varför förloppet fick en lycklig utgång.

Om kärnvapen:

Frisk uttryckte också stor oro för kärnvapenskramlet från Rysslands president Putin och påpekade att den officiella retoriken alltid varit nedrustning (även om man rustat) och inte upprustning och hot om användande.

– Putin har en skruv lös när han pratar om kärnvapen. Det är allvarligt när en världsledare gör det, då är det dags att sätta på stålhjälmen.

Och om flygvapnet:

– Man kan inte bara åka och flaxa omkring, man måste ha vapen. Det har inte varit vår bästa gren.

Under samtalet pratade också Daniel Bäckström om försvarsöverenskommelsen men att mycket arbete återstår. Ett problem i debatten menar Bäckström att kunskapsnivån om läget för det svenska försvaret är låg för allmänheten, och att många lever kvar i en äldre bild.

– Vi har många utmaningar, det måste vi vara ärliga med. Resursbristen är stor för det svenska försvaret, sade Bäckström som särskilt pekade på den arktiska dimensionen där Sverige behöver utveckla förmåga.