Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Almar ska bort vid järnvägen

Sju almar på ömse sidor om järnvägsspåret vid Hamngatan ska tas bort. Ytterligare två träd i allén ska klara sig med kraftig beskärning.

Länsstyrelsen har beviljat undantag från det generella biotopskyddet vid Hamngatan i Hudiksvall, men under vissa villkor. Det handlar om nio skogsalmar, mer eller mindre angripna av almsjuka, som står intill spåret mellan Hamngatan och Magasinsgatan. Avverkningen är en del i Trafikverkets trädsäkringsprojekt, och det praktiska arbetet ska genomföras så snart som möjligt.

Träden omfattas av biotopskydd, men länsstyrelsen instämmer i Trafikverkets säkerhetsbedömning. Alléer är ofta viktiga miljöer för insekter, svampar, lavar och mossor som trivs på träden, grova ädellövträd har högt naturvärde, men avverkningen behövs för att trygga säkerheten vid järnvägen, skriver länsstyrelsen i beslutet.

Två almar blir alltså kvar på platsen, efter kraftig beskärning.

– Vi ska försöka spara dem, eftersom de är viktiga för stadsmiljön. När arbetet kommer i gång kan jag inte svara på, eftersom vi måste planera för en del säkerhetsåtgärder på grund av närheten till banan. Vi måste också ha ett samråd med kommunen, på grund av närheten till gatan, säger Ingemar Lundin, kvalitetssäkrare för trädvård hos Trafikverket.