Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allting flyger i Langsbo

Inte bara sländor, fjärilar och fåglar är bevingade väsen – i Langsbo lyfter även en häst sina vingar i en sommarutställning som är något av en släktträff.

Jonas Pettersson, konstnär som sedan några år är bosatt i Hassela, öppnade i fjol sin konsthall. När det på lördag är dags för andra sommaren, är upplägget både udda och unikt. Jonas yngre syster Cilla Midhall och deras far, Petter Pettersson, ställer ut måleri, grafik och skulptur.

– Jätteroligt att jag kunde övertala dem, litet synd bara att inte pappa kommer hit själv. Men han är inte så förtjust i att resa numera. Däremot är det väldigt skoj att Cilla är här. Hon ska även prata om och demonstrera sin tryckmetod under vernissagen, berättar Jonas Pettersson.

Skånekonstnären Petter Pettersson behärskar såväl pensel och penna som krita och kol. I Langsbo finns nu färgstarka akvareller, vissa i kolossalformat. Här sveper en flortunn flugvinge förbi medan påfågelögat på en fjärilsvinge möter rovfågelns blick mellan väggarna och surrealistiska bronsväsen liksom svävar i gränslandet mellan död och liv och ger tyngd och eftertanke.

Cilla Midhall, utbildad vid konsthögskolan i Malmö, skyller – liksom storebror Jonas – på pappa när man frågar hur konstnärskapet började:

– Pappa sa alltid: ni ska inte bli konstnärer. Då blir ni fattiga och får leva på att panta flaskor. Men, när man växer upp i en konstnärsmiljö är det svårt att låta bli, särskilt om man som jag gillar att teckna och skapa.

Hon arbetar i tusch, akvarell och betong, men föredrar att jobba med den mer oförutsägbara grafiken.

– Där kan man inte styra processen, det är alltid lika överraskande att öppna pressen!

Allt hon hängt i Langsbo har namn, men hon undviker att förklara vad och hur hon tänkt.

– Alla får själva hitta betydelsen i bilden.

Vernissage lördag den 21 juni, utställningen pågår till 10 augusti.