Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt har kommit utifrån

Läste i bladet att Svalbard hotas av främmande arter. Antalet okända arter har mer än trefaldigats de senaste 25 åren. Och det får många varningsklockor att ringa.

Annons

Utvecklingen på Nya Zeeland lyfts fram som ett varnande exempel på hur det kan gå när främmande arter tränger ut inhemska arter. Både främmande växter, och främmande djurarter som kaniner, råttor, katter och hundar ställer till omfattande problem.

Det är värt att ta på stort allvar.

Å andra sidan har det väl alltid varit så att arter har kommit och gått. Men ibland verkar det som om det är det som är nu, och som varit under de senaste hundra åren, som ska bevaras.

För under tusentals år var vårt vackra landskap täckt av ett kompakt islager.

Forskarna tror till och med vi att haft flera istider. Klimatet har med andra ord skiftat kraftigt långt innan vi kände till begrepp som växthusgaser och växthuseffekt.

Det innebär förstås inte att våra aktiviteter inte spelar någon roll. Tvärt om finns mycket som pekar på motsatsen.

Den senaste istiden var landet täckt av ett 2- 3 kilometer tjockt istäcke.

För omkring 13 000 år sedan började isen smälta. Och i takt med att isen smälte och drog sig tillbaka började invandring av växter, djur och människor.

Isen var alltså det ursprungliga. Allt annat är invandrat. Varje frö, varje växt, varje djur. Och människan själv.

Allt kom utifrån när isen började smälta.

Frågan är bara hur länge sedan en växt, en djurart eller människa ska ha invandrat för att betraktas som genuin.

I norra Sverige är invandringen av mårdhunden på väg att ställa till en hel del problem. Den bedöms vara ett hot för småviltfaunan, framför allt för häckande fågel, och den kan sprida rabies. Därför klassas mårdhunden som ett skadedjur.

Andra betraktar vargen som ett skadedjur som inte borde få finnas i vårt land. I Nordanstig gick man så långt att kommunfullmäktige för ett par år sedan fattade ett beslut att Nordanstig ska vara en vargfri kommun. Undrar om vargarna tog hänsyn till det.

Självklart måste vi kunna värna hotade arter. Och självklart måste vi kunna hålla någon form av kontroll på det vilda djurlivet. Men vi måste göra det med grundinställningen att allt och alla har kommit utifrån.

Också vi själva har kommit utifrån en gång i tiden. Även om det kanske är många hundra generationer tillbaka.

Isen är det enda ursprungliga. För övrigt är vi alla invandrare. Både växter, djur och människor.

Mer läsning

Annons