Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler unga lever i hemlöshet i Hudiksvall

Antalet barnfamiljer i Hudiksvall som riskerar att bli av med sitt boende ökar. Det uppger Hudiksvalls kommun i en rapport som Stockholms stadsmission nyligen släppt.

Rapporten Hemlös 2011 fokuserar på barn och unga i hemlöshet. I rapporten ingår en enkät bland svenska kommuner. Knappt hälften av de svarande kommunerna har en tak-över-huvudet-garanti för människor i hemlöshet. 17 procent rapporterar en ökning av antalet barn och unga i hemlöshet. Hudiksvall är en av kommunerna där unga i hemlöshet ökar.

Unga människor som saknar bostad har ofta en mycket utsatt social situation. Många har svårt att fullfölja sina studier, upprätthålla kontakter med vänner och är utsatta för ökad risk för våld och missbruk.

19 procent av kommunerna ser en ökning i antalet barnfamiljer som riskerar att bli utan bostad. Även här är Hudiksvall en av de kommuner som ser denna utveckling. Både städer och mindre kommuner i landet är drabbade.

På nationell nivå togs det senaste politiska initiativet för att bryta den växande hemlösheten 2007 då regeringen sjösatte en nationell strategi. Resultaten är nedslående. Få av strategins projekt har visat resultat för de drabbade. Ett särskilt mål i regeringens strategi var att inga barn ska vräkas. Men sedan strategi beslutades har vräkningarna av barn fortsatt.

Vi går mot ett samhälle där allt fler unga drabbas av hemlöshet och ofta hänvisas till särskilda stödboenden, härbärgen och andra tillfälliga lösningar som blir permanenta. Att som ung leva utan hem är en dålig start i livet. Utvecklingen måste vändas.

De åtgärder som framför allt behövs är:

Starkare lagskydd mot vräkning av barn. Trots att de strider mot både FN:s barnkonvention och socialtjänstlagen så fortsätter vräkningarna av barn. Inga barn ska få vräkas.

Personligt ombud för unga i hemlöshet. Barn och unga i hemlöshet hamnar ofta i kläm mellan myndigheter och har svårt att hävda sin rätt. Människor i hemlöshet, oavsett ålder, bör ha personliga ombud som tar ansvar för att dennes rättigheter tillgodoses.

Rätt till gymnasieutbildning. Gymnasister som inte kan försörjas av sina föräldrar i hemlöshet, tvingas i praktiken avsluta gymnasiet och söka arbete. Gymnasister bör ha en tydlig rätt till försörjningsstöd under tiden de fullföljer gymnasiet.

Rapporten visar på en nedslående bild med dystra framtidsförutsättningar. I Hudiksvall är detta problem också stort och Hudiksvalls kommun saknar en egen kartläggning av omfattningen. Hemlösheten går att bryta, om viljan finns. Regeringen och folkhälsominister Maria Larsson (KD) bör på nytt ta ett initiativ till en ny nationell handlingsplan, men visa att man denna gång menar allvar.

Marika Markovits

direktor Stockholms Stadsmission

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel