Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler telefoner blir avlyssnade

Antalet avlyssnade telefoner i Sverige ökar för varje år.

Sedan millennieskiftet har det skett en tredubbling av antalet beviljade tillstånd. Men effektiviteten kan ifrågasättas.

Hemlig telefonavlyssning och kameraövervakning blir ett allt mer förekommande vapen för polisen i kampen mot den organiserade brottsligheten. Antalet tillstånd som tingsrätten beviljat under 2008 ökade med 34 stycken jämfört med året innan. Polisen fick endast avslag i sin ansökan vid åtta tillfällen.

Siffrorna för hur många telefonavlyssningar som utförts i Gästrikland och Hälsingland är däremot, sedan ett par år tillbaka, hemlighetsstämplade och sekretessbelagda.

– Vi kan inte gå inte och kommentera utredningstekniska metoder, säger Lennart Styrman, chef för länsroteln för grova brott.

Han berättar däremot att det krävs att polisen behöver starka skäl för att överhuvudtaget få en ansökan om avlyssning godkänd. Till exempel måste brottet som personen misstänks för ge minst två års fängelse.

Telefonavlyssning används vid förundersökningar gällande grova brott, till exempel mord eller narkotikabrott. Något som i första anblicken kan anses vara ett storstadsfenomen. Men även i Hälsingland förekommer det att polisen utnyttjar tekniken.

– Vid vissa speciella tillfällen förekommer det. Vid grov brottslighet är det ett av de medel vi har till förfogande för att fånga brottslingar, säger Sten Sundqvist, närpolischef i Söderhamn.