Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler söderhamnare väljer högskola

Tio procent fler söderhamnare blev antagna till högskolor till hösten jämfört med förra året. Men samtidigt som antalet antagna tjejer ökar stadigt, vänder allt fler killar ryggen till fortsatta studier.

År 2000 insåg kommunen att det krävdes en förändring. Gävleborgs län låg långt under riksgenomsnittet för antalet antagna på högskoleprogram. I Söderhamn var det ännu dystrare tider, men nu, elva år senare, har det vänt. Söderhamn passerade riksgenomsnittet redan för tre år sedan och fortsätter att öka för varje år.

– Det är fantastiskt roligt att vi nådde målet för tre år sedan men ändå fortsätter att öka, säger Thomas Norgren, förvaltningschef på Lärande och arbete.

Och för den som väljer att flytta, bär det av allt längre från Söderhamn. Även om Högskolan i Gävle ligger överlägset i topp, tappar både de och Mittuniversitet i Sundsvall antagna jämfört med förra året. Samtidigt fördubblas antalet nyblivna studenter på Uppsala och Umeå universitet. Anledningen tror Ove Söderberg kan bero på ett nytt sätt att tänka.

– Alla blir allt mer fokuserade på vilken utbildning som leder till jobb och därför blir inte studieort det viktigaste, säger han.

Men av de 309 antagna från Söderhamn i år, är bara 90 killar. Det är en minskning sedan förra året trots att det totala antalet antagna ökade rejält. Så här ser det ut på de flesta håll i landet och branschen är nu rejält oroad över utvecklingen.

– Det finns stor oro kring detta och speciellt är det inställningen till studier som måste förändras hos killar, säger Lotta Svensson som har forskat inom området.

För killar anses inte studier vara tillräckligt häftigt, menar hon och i stället väljer många att satsa på ett jobb på orten. Enligt ordförandet för nämnden för lärande och arbete, Ove Söderberg (S), är det just en motvilja att lämna orten som ligger bakom de skeva siffrorna.

– Det finns mycket mer fritidsaktiviteter här för killar och därför skapar de ett starkare nätverk på orten, vilket gör att de gärna stannar kvar, säger han.

Nu måste det till krafttag om trenden ska vända. Yrkesstudier till flera mansdominerade yrken måste erbjudas på orten för att locka de som vill vara kvar i Söderhamn, berätta Ove Söderberg.

– Då kanske fler hoppar på utbildningar och inser att det leder mot en minskad arbetslöshet, säger han.