Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler ser ljuset i tunneln

Det väntar en ljusning i konjunkturen. Inte omedelbart. Men heller inte allt för avlägset.

Hur länge det dröjer innan det vänder beror helt och hållet på vem man frågar.

Enligt bemanningsföretaget Manpowers arbetsmarknadsbarometer väntas arbetsmarknaden vända svagt uppåt redan under tredje kvartalet i år.

Teknikföretagen gör en annan bedömning i sin konjunkturbarometer, som mäter situationen inom industrin. Enligt barometern var nedgången i industrins orderingång under andra kvartalet inte lika omfattande som tidigare. Men kapacitetsutnyttjandet är lågt och behovet av arbetskraft har fallit till rekordlåga nivåer. Så även om botten i princip verkar nådd gör branschorganisationen bedömningen att det är långt till bättre tider.

Svenskt Näringsliv spår i sin prognos att vi har det värsta bakom oss och menar att finanskrisen har släppt sitt grepp. Även om det fortfarande finns risk för bakslag.

Men trots att det stora fallet i ekonomin verkar vara över, så är inte allt frid och fröjd. Enligt prognosen så kommer det att bli en långdragen återhämtning. Det är alltså en lång uppförsbacke som vi har framför oss.

Den fjärde och kanske tråkigaste prognosen som presenterades under gårdagen stod Arbetsförmedlingen för. Över en halv miljon svenskar beräknas vara arbetslösa nästa år. Vilket innebär att arbetslösheten stiger till 11,3 procent.

Detta till följd av att sysselsättningen beräknas att minska med 125 000 personer mellan åren 2008 och 2009 och med 135 000 mellan åren 2009 och 2010.

Nedgången av sysselsättningen fortsätter sedan, enligt Arbetsförmedlingens prognos, under 2010, men takten i nedgången bromsar in kraftigt och vid slutet av året upphör försvagningen nästan helt.

Och framöver väntar snarare brist på arbetskraft, eftersom väldigt många kommer att gå i pension de närmaste åren.

Men vi ska ha klart för oss att väldigt många av de jobb som nu försvunnit aldrig kommer att komma åter. Kloka företag använder lågkonjunkturen till omställning så att företagen står bättre rustade när konjunkturen åter vänder.

Och eftersom en stor del av de som nu blivit, och blir, arbetslösa jobbar inom industrin är risken påtaglig för att den så kallade strukturella arbetslösheten ökar och fastnar på en hög nivå. Det här måste regeringen vara uppmärksam på.

Värst väntas emellertid arbetslösheten slå mot ungdomar och utomeuropeiskt födda. Inte minst eftersom många av dem kommer ut på arbetsmarknaden för första gången, och därmed ännu inte hunnit etablera sig. Arbetsförmedlingen förutspår en ungdomsarbetslöshet för 2010 på hela 35 procent. Det är skrämmande högt.

Regeringen kan inte lastas för den globala finanskrisen och den efterföljande lågkonjunkturen.

Det är inte regeringens fel att exportmarknaden klappat ihop eller att såväl Volvo som Saab har svårt att få sina bilar sålda.

Det här inser så gott som alla, utom möjligen någon opportunist på vänsterkanten.

Svenska folket har stort förtroende för hur alliansen sköter landet. Men om konjunkturen vänder och arbetslösheten ändå fortsätter att stiga? Klarar alliansen av att på ett pedagogiskt sätt förklara detta? Det är inte alls säkert.

Det närmaste årets ageranden och utveckling kommer att vara avgörande för om alliansregeringen får fortsätta att regera, eller om den tvingas lämna makten ifrån sig.