Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler säljer sitt guld

Lågkonjunkturen håller i sig och priset på guld är högre än på länge.

Det är två orsaker till att många väljer att lämna in sina gamla smycken för att få pengar.

– Vi har sett en ökning på mellan tio och tjugo procent sista tiden, säger Tobias Petersson som driver Guldsmed Petersson i Bollnäs.

Kilopriset på guld har stigit rakt uppåt de senaste åtta åren. I augusti 2001 kostade ett kilo guld av 24 karat cirka 80 000 kronor. På måndagen fick den som ville lägga vantarna på ett kilo guld betala drygt 216 000 kronor. Bara det senaste året har priset stigit med nästan 40 000 kronor per kilo.

Hos Guldsmed Petersson märker personalen att intresset bland privatpersoner har ökat för att sälja sina smycken. Allt fler lämnar in halsband, armband, gamla ringar och broscher för att få kontanter i handen.

Det finns också ett stort intresse för att omarbeta (smälta ner) guld för att göra nya smycken. Det är egentligen en mycket bättre affär, enligt Tobias Petersson.

– Pengar är pengar, men jag tycker att man aldrig ska sälja guld om det inte är kris. Det är bättre att omarbeta guldet, då får du ut mer i värde.