Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler Nordanstigsbor hamnar hos Kronofogden

Allt fler personer hamnar hos Kronofogdemyndigheten på grund av obetalda räkningar. I Gävleborg är det framför allt i Nordanstig som ökningen är markant, där har antalet obetalda räkningar stigit med nästan 40 procent under första halvåret 2009.

Det är oroväckande siffror, anser Jan Åkerlund som är kommunikatör på Kronofogden. Vanligtvis ökar antalet obetalda räkningar med åtta, tio procent varje år, men under första halvåret 2009 har man sett en genomsnittlig ökning på omkring 20 procent jämfört med förra året. I Gävleborgs län märks höjningen framför allt i Nordanstigs kommun där höjningen ligger på nästan 40 procent, från 745 obetalda räkningar första halvåret 2008 till 1 048 under samma period i år. Hur det kan komma sig att ökningen är så markant just i Nordanstig är svårt att säga.

– Uppenbar spelar den ekonomiska krisen en roll. Folk har mindre pengar, men samtidigt är det enklare att handla på kredit, säger Jan Åkerlund.

Det är en förklaring till att folk drar på sig mer skulder, men den ekonomiska krisen har också drabbat exempelvis Hudiksvalls kommun och där är ökningen med 17 procent avsevärt mindre än i Nordanstig.

– Vår huvudtes är att man egentligen vill göra rätt för sig, men många gånger har man inte möjlighet att göra det.

Arbetslöshet, skilsmässor, snabba lån – det finns många orsaker till varför man kan hamna hos Kronofogden. Generellt sett är ungdomar en grupp som är överrepresenterad i statistiken, men i Nordanstig står gruppen 46- till 55-åringar för den största ökningen. Antalet obetalda räkningar i den gruppen har mer än fördubblats, från 132 till 274 ärenden. Totalt sett är det dock gruppen 36- till 45-åringar som har flest ärenden hos Kronofogden. Och det finns ingenting som tyder på att man ser en ljusning den närmaste tiden.

– Det finns ingenting som säger att det skulle bli bättre, konstaterar Jan Åkerlund. Många varslade går till arbetslöshet och risken finns att det blir värre.

Att många har mindre pengar i plånboken och svårt att klara ekonomin märks också på socialkontoret i Nordanstig. Enligt förvaltningschef Mats Collin har kostnaderna för försörjningsstödet ökat med 37 procent, cirka 400 000 kronor, under första halvåret 2009 jämfört med samma period i fjol. Totalt räknar man med att budgeten för försörjningsstödet överskrids med 600 000 kronor i år.

Britt Sjöberg, chef för individ- och familjeomsorg i Nordanstig, konstaterar att det bland andra är fler familjer och pensionärer som inte längre mäktar med alla utgifter och behöver stödkomplettering.

– Det vi ser som skäl är att andra system inte är tillräckliga, säger hon och tillägger att kostnadsökningen trots allt inte är speciellt stor jämfört med andra kommuner.