Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler hyresgäster vill ha rökförbud

Längtade du efter frisk luft senast du hälsade på hos rökande grannen? Undersökning visar att en majoritet av tillfrågade hyresgäster vill ha rökförbud i hyreslägenheter.

Bolmande grannar uppskattas inte av majoriteten av 1 000 tillfrågade hyresgäster. Anti-rökarna kan faktiskt tänka sig ett rökförbud i bostaden, om den är en hyreslägenhet.

Den tuffa linjen svarar främst den yngre generationen för, den som vuxit upp med rökförbud i offentliga lokaler och på krogar.

Något tolerantare är de tillfrågade när det gäller rökning på balkongen. Det är okej, svarar tre fjärdedelar av de tillfrågade.

Ovan redovisade åsikter återfinns i en undersökning som opinionsinstitutet Skop gjort på uppdrag av tidningen Hem & Hyra.

Tretton kommunala bostadsbolag, från Östersund i norr till Karlskrona i söder, har dock tänkt till vad gäller rökningen och erbjuder hyresgästerna rökfria bostäder. Inget bolag i Hälsingland finns med på Hem & Hyras lista som tidningen hämtat från Astma- och allergiföreningen.

Hos allmännyttiga Faxeholmen är man medveten om problemet, men har inte infört förbud:

- Vi gör inte det i dagsläget, men det diskuteras mer och mer. Det finns ett hus i Uppsala där det inte är tillåtet att röka vare sig inomhus eller utanför, säger boendeutvecklare Anette Nordh, Faxeholmen.

Faxeholmens policy är att det är tillåtet att röka på balkongerna om det inte stör grannarna. Inomhus är det tillåtet, men saneringsbehov kan uppstå:

- Då sanerar vi med ozon, säger Anette Nordh som under sitt år som boendeutvecklare inte stött på någon som fått byta lägenhet på grund av rökning.

Hon vill utvidga problematiken:

- Vi tillåter även husdjur i vårt bestånd. Men det pågår en diskussion också om det, säger hon.