Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler hemma från jobbet

Sjukfrånvaron på kommunen ökar igen.

Annons

Den totala sjukfrånvaron bland Ljusdals kommuns anställda ökade under 2013 från 6,5 till 7,3 procent.

På sistone har både enhetschefer och underlydande personal på omsorgsförvaltningen vittnat om tung arbetsbelastning som ger ohälsa.

Det är också inom både äldreomsorg och stöd och omsorg (tidigare handikappomsorg) som sjukfrånvaron är som störst och har ökat mest.

Alla förvaltningar är drabbade. Men de största ökade mest. Sjukfrånvaron på omsorgsförvaltningen ökade från 8,2 till 9,3 procent. Den andra stora förvaltningen, utbildning, ökade från 5,0 till 5,6 procent.

Förutom mänskligt lidande blir det kostsamt för kommunen med hög sjukfrånvaro. Den kostade kommunen 14,5 miljoner kronor för 2012 och i fjol 16,4 miljoner.

Lena Svensson, rehabsamordnare och utredare på kommunen, konstaterar i sin analys av läget att om sjukfrånvaron minskade med en procentenhet skulle det ge kommunen 2,2 miljoner kronor i mindre kostnad.

I analysen, som kommunstyrelsens allmänna utskott på tisdagen var först att ta del av, talas det om tidiga insatser inom de tre första månaderna av en sjukskrivning. Det leder, enligt Anders Johréns (Nyckeltalsinstitutet) uppgifter som citeras i Lena Svenssons analys, till att åtta av tio kommer tillbaka snabbare till arbetet.

Analysen tar bland annat upp orsaker som samhällsfenomen, förslitningsskador av tungt arbete, ny teknik och nya arbetsuppgifter, kvinnors situation, psykosocial arbetsmiljö och chefens förutsättningar och betydelse.

Lena Svensson och kommunens personalchef Britt-Marie Andersson Nilsson hävdar att det behövs en medveten strategi och tydliga mål.

Chefer behöver rimliga förutsättningar för att bedriva sitt ledarskap och därmed kunna prioritera ett hälso- och arbetsmiljöarbete. Som medarbetare har alla ett ansvar för den egna hälsan och att larma när det är risk för ohälsa i arbetsgruppen, heter det vidare.

I analysen för Ljusdals kommuns sjukfrånvaro framhålls liknande trend i hela landet sedan 2010 och att 2012 var 75 procent fler kvinnor än män sjuka.

I länet ligger dock Ljusdal sämst till när det gäller kommunanställdas sjukfrånvaro.