Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler drabbas av utanförskap

Nu är en kvart miljon svenskar öppet arbetslösa. På ett år har antalet arbetslösa stigit med 100 000 personer. Utanförskapet på grund av påtvingad arbetslöshet är därmed 66 procent högre sommaren 2009 än det var sommaren 2008.

I valrörelsen 2006 lovade allianspartierna att de skulle bekämpa utanförskapet med alla medel. Efter regeringsskiftet kunde vi höra hur en strid ström av borgerliga politiker skröt med att arbetslösheten minskade. Att det var konjunkturuppgången som skapade de nya jobben glömde de att berätta.

När regeringen Reinfeldt tog över regeringsmakten var det god ordning på statens finanser. Under en följd av år hade de socialdemokratiska regeringarna sett till att statens affärer gick med överskott. Så att vi skulle ha en reserv när tiderna blev sämre.

Snabbt började allianspartierna dränera statskassan. En serie ofinansierade skattesänkningar genomfördes. I vanlig borgerlig tradition ger man mest till dem som har bäst. Inget till pensionärerna. Sjuka och arbetslösa får vidkännas stora försämringar.

Finansminister Anders Borg talar ofta om ansvarig budgetpolitik. Bakom retoriken finns ingen substans. Det visar sig än en gång att en borgerlig regering prioriterar skattesänkningar till höginkomsttagarna före stabila statsfinanser.

På nytt tvingas en borgerlig regering låna pengar till statens löpande utgifter. Inte ens försäljningen av Vin och Sprit och andra gemensamt ägda tillgångar har räckt till att finansiera budgetunderskotten. Mönstret upprepas. Som nation blir vi fattigare då de borgerliga partierna tar regeringsmakten.

Det är bakgrunden till att regeringen passivt tittar på då arbetslösheten växer.

I det borgerligt styrda Sverige tvingas kommuner och landsting avskeda personal som ska trygga välfärdens kärna. I det borgerligt styrda Sverige har arbetsmarknadsutbildningen nära nog avvecklats. I det borgerligt styrda Sverige växer ungdomsarbetslösheten till nya rekordnivåer.

I det borgerligt styrda Sverige klarar regeringen inte ens av att ge besked om hur vaccinationen som skall trygga medborgarna mot svininfluensa skall betalas.

I dag ser vi att det inte finns någon handfast borgerlig politik för att bekämpa det växande utanförskapet. Maud Olofssons, Göran Hägglunds, Jan Björklunds och Fredrik Reinfeldts löften från valrörelsen 2006 saknar värde.

Nu ser vi hur allt fler tvingas leva på otillräcklig a-kasseersättning eller det ännu lägre kontantstödet. För många är det nödvändigt att begära socialt bistånd från kommunen. Antalet tvångsförsäljningar av egnahem och bostadsrätter talar sitt tydliga språk. Tiotusentals familjer måste lämna sina hem.

Sommaren 2009 har den borgerliga regeringen inget att säga om det växande utanförskapet i Sverige. Tystnaden är närmast öronbedövande. Det är framför allt unga och medelålders som drabbas av arbetslöshet.

En viktig förklaringarna till att en majoritet av de yngre väljarna vill rösta för ett regeringsskifte.