Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler ber kyrkan om pengar

Allt fler kommunmedborgare behöver ekonomiskt stöd, för att få vardagen att åtminstone rulla på i styrfart. Kommunens kostnader för försörjningsstöd visar en brant stigande kurva, och hjälpsökande strömmar till kyrkan med bön om hjälp.

– Antalet hjälpsökande har ökat väldigt mycket, bara sedan jag kom tillbaka från semestern i somras, berättar Siri Eriksson, diakon i Hudiksvalls-Idenors församling.

Ingen blir avvisad, alla som hör av sig bjuds in till ett samtal, där de får berätta om sin situation. Församlingens resurser är också begränsade, förklarar Siri Eriksson, men man försöker hjälpa till så gott det går. Ibland med råd och hänvisningar, och i vissa fall med ekonomisk handräckning.

– Det kan vara vem som helst. Det är folk som förlorat sina jobb och är utförsäkrade, människor som är sjuka och har förlorat ersättningen från försäkringskassan. Det är människor som är desperata, säger Siri Eriksson.

Det hårdnande klimatet avspeglar sig också hos kommunen, bekräftar social- och fritidsnämndens ordförande Mikael Löthstam (S). år 2006 betalades 25 miljoner kronor ut som försörjningsstöd i Hudiksvalls kommun, i år räknar man med att beloppet blir 40 miljoner kronor.

– Siffrorna stiger konstant, och gjorde det även under högkonjunkturen. Man kan inte skylla allt på finanskrisen. Förr var det rätt vanligt att vi gick in och kompletterade upp en inkomst, nu har vi mer och mer av helt försörjningsstöd. Många klarar knappt av att hålla näsan över vattnet, konstaterar Mikael Löthstam.