Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt färre langar men mycket sker i det dolda: "Inget svårt val när jag fick frågan"

Under Valborg kommer många minderåriga att göra alkoholdebut. Men även många vuxna kommer begå kriminella handlingar under helgen genom att förse minderåriga med alkohol. De flesta av dem gör det med en axelryckning. – Det var först när jag stod i kassan som det slog mig att det jag gjorde var olagligt. Men har man sagt A får man göra B, säger Carl Andersson.

Under de senaste åren har antalet minderåriga ungdomar som dricker alkohol minskat. I dag är det fler ungdomar som väljer bort alkohol än som börjar dricka innan de har åldern inne, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. Trenden ser likartad ut även i våra grannländer. Men varför det är så går det inte ännu inte att slå fast med säkerhet.

Läs även: Här kan du fira Valborgsmässoafton i Hälsingland – kommun för kommun

– Nedgången sammanfaller ganska väl i tid med de riktade insatser som gjorts mot föräldrar för att motverka langning, säger Anna Raninen, kommunikationschef vid CAN. Men om det har med det att göra eller om det har med något helt annat, att unga väljer andra droger i stället exempelvis, vet vi inte.

Även om allt färre unga börjar dricka alkohol innan de har åldern inne finns fortfarande problemet med vuxna som köper ut alkohol åt minderåriga kvar.

Carl Andersson har langat alkohol till en minderårig för ett antal år sedan. Några tankar på att han begick en brottslig handling i och med att han köpte ut alkohol till en minderårig hade han inte.

– Det var inte något svårt val för mig när jag fick frågan, säger han och berättar vidare att en bidragande orsak till att han gick med på att köpa ut var att han visste vem flickan han köpte alkoholen till var och att han litade på henne.

Kolla in: Stor festivalguide: Hela listan på sommarens största musikfestivaler

Tankarna på att det han gjorde faktiskt var olagligt kom först efter att langningen var utförd. I dag säger Carl Andersson att han inte skulle göra om samma sak igen.

– Det var obetänksamt. Ungdomar ska inte dricka helt enkelt. Jag tror att ju tidigare de börjar desto enklare blir det att de börjar med tyngre saker senare i livet, säger han.

I fjol genomfördes punktinsatser av Bollnäs kommun och polis för att motverka langning vid Valborg. Men i år är detta inte prioriterat från kommunens sida.

– Langningsproblematiken är inte jättestor här. De siffror vi tittar på för att se hur vi ligger till på den fronten ser relativt bra ut så vi fokuserar i stället på mer långsiktigt arbete, säger Helén Blomqvist, folkhälsostrateg i Bollnäs kommun.

Läs också: Valborg är en stor festhelg för unga – polisen vill se fler engagerade föräldrar

I år kommer polisen i stället fokusera mer på uppsökande verksamhet, prata och ta hand om ungdomarna där de är och konumerar sin alkohol, än att försöka få fast de köpt ut åt dem.

– Eftersom langningsbrotten minskat så har vi bytt strategi. Men det ena utesluter inte det andra. Hittar vi en person med sprit som inte har åldern inne så går det ju att utreda vem som köpt den i efterhand, säger Patrik Hägg, chef vid polisens brottsförebyggande verksamhet i Bollnäs.

FOTNOT: Carl Andersson heter egentligen någonting annat.