Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt färre av länets barnfamiljer vräks

Under årets tre första kvartal minskade antalet vräkta barn i länet.
I Hudiksvall vräktes ett barn jämfört med noll förra året.

Annons

– Men barn blir inte hemlösa, vi arbetar alltid för att lösa detta för barnfamiljer, säger Helena Ek Fält, chef för försörjningsstöd på individ- och familjeomsorgen i Hudiksvalls kommun.

Kronofogden har sammanställt statistik för antalet anmälningar och genomförda avhysningar, det som kallas vräkningar, där barn drabbats under årets nio första månader.

I Gävleborgs län sjönk antalet barn som berördes av en genomförd avhysning mellan januari och september i fjol från 27 till sju under samma period i år. Sett till hela landet är siffrorna högst i storstadsregioner och Gävleborgs läns statistik påverkas framför allt av att Gävle har betydligt fler registrerande ärenden än de mindre orterna i länet.

– Det förvånar lite att siffrorna har sjunkit med tanke på att skulderna har ökat hos kronofogden. Men i en del fall tar kommunen över hyreskontraktet och betalar hyran. Sedan görs en avbetalningsplan med hyresgästen, säger Helena Ek Fält.