Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt är bögarnas fel

/

"Det är bögarnas fel, man tror att det är satan själv som spelar oss sitt spel, men även han går fri, för det är bögarnas fel …" sjöng Grotesco-gänget i avslutningen till Allsång på Skansen i förra veckan. Lysande, tyckte centerpolitikern Fredrick Federley som tillsammans med sin fästman var en av dem som trängdes i publikhavet. Hets mot folkgrupp, tyckte en person som anmält inslaget till Justitiekanslern.

Annons

Politisk satir intar en särskild plats i politikens och yttrandefrihetens historia. I Sovjetunionen med tillhörande satellitstater utgjorde den ett nödvändigt andrum, där man genom omskrivningar kunde tala om sådant som den offentliga censuren ville kväsa. Ett roande exempel på detta är hur studenttidningar i sin valbevakning istället för att kritisera bristerna i den kommunistiska valapparaten lovprisade valens genomförande in absurdum. En satir som inte undgick läsarna, men väl gäckade censuren.

Men genom överdrift till det absurda kan även slentrianmässiga vanföreställningar och fördomar avslöjas, som i Grotesco-gängets Bögarnas fel. Inte för att undvika censur, utan för att uppmärksamma faran i vissa tankegångar. Byt ut bögarna mot judarna, så sammanfattas i ett slag antisemitismens världsbild. Byt ännu en gång, mot muslimerna - så avslöjas islamofobernas vanföreställningar.

Politik är för de allra flesta liktydigt med politikens formalia: lagförslag, skattesatser och allmänna val. Det är givetvis riktigt, men bara delvis. I lika stor utsträckning rör politik det egna samvetet. Att vara tolerant eller inskränkt är även det politik. Inte av det slag som politiker kan lagstifta om. Men inte desto mindre politik.

Att anmäla sketchen till Justitiekanslern för hets mot folkgrupp är att göra toleransen en björntjänst. Utan den snärtiga refrängen om bögarnas inflytande, hade Sverige inte bara varit många skratt fattigare utan sannolikt också gått miste om en hel del självrannsakan runtom i landets tv-soffor.

Samtidigt återaktualiserar anmälningen debatten om lagen om hets mot folkgrupp. Å ena sidan innebär lagen en inskränkning av varje medborgares grundlagsskyddade rätt att yttra sina åsikter, även otäcka sådana. Å andra sidan ger lagstiftningen ett särskilt skydd till grupper som är utsatta för en mycket specifik form av kränkningar, för att inte säga förföljelser. Det är en delikat balansgång demokratin måste gå för att dels upprätthålla varje individs rättigheter och dels freda vissa kollektiv från ett till synes outtömligt hat.

Men att freda från något som ökar toleransen är lika inkonsekvent som det låter. Bögarnas fel är inte fel.

Anders Gustafsson, Liberala Nyhetsbyrån

Mer läsning

Annons