Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt annat än givet i Ovanåker

Ett sprucket borgerligt samarbete. Och ett centerkommunalråd i minoritet. Det är resultatet av de senaste månadernas politiska turbulens i Ovanåker.

I måndags kväll blev det klart att det blir centerpartisten Hans Jonsson som blir kommunalråd i Ovanåker fram till valet.

M, FP, KD och S lyckades inte enas om sin kandidat Bertil Eriksson (KD).

Eller så kanske viljan till sist tröt hos Socialdemokraterna.

I alla fall hos delar av socialdemokratin. Det var nog inte så spännande, trots allt, att ta politiskt ansvar ett år innan valet.

Ett val som ser ut att bli riktigt intressant i Ovanåker.

Trots vårens och sommarens turbulens verkar optimismen vara stor.

Centerns forna samarbetspartners verkar mer uppåt än någonsin. Det var kanske inte så kul att sitta fast under Björn Mårtenssons skosulor.

Och det kanske är där analysen brister hos Centern. De har inte förstått hur missnöjda deras tidigare samarbetspartier har varit.

Att det nya kommunalrådet Hans Jonsson kommenterar sitt eget val, där alla utom Centern lade ner sina röster, med att "det är naturligt" visar att bristen på insikt fortfarande är stor.

För det är inte naturligt att alla lägger ner sina röster när man väljer det enda kommunalrådet i en liten kommun. Det naturliga vore att alla, oavsett partifärg, väljer att visa sitt stöd till den som ska leda kommunen. I alla fall att en majoritet av ledamöterna gör det.

Så istället för att ta chansen att sträcka ut en hand, som nytt kommunalråd och förhoppningsvis med en ny ledarstil, passade han snabbt på att bekräfta och cementera de senaste månadernas borgerliga konflikter.

Att det dessutom verkar finnas en djup spricka inom Centern i Ovanåker, efter vårens alla turer, gör inte saken bättre.

Det bästa för Ovanåker vore naturligtvis om Hans Jonsson grävde ner de gamla konflikterna och startade om på nytt.

För han kommer att behöva flera vänner än sina egna partivänner.

I alla fall om det ska fattas ekonomiska beslut om besparingar.

För vem vill ta ansvar för besparingar när kommunen leds av en minoritet?

Men block i all ära så ska sägas att bra förslag många gånger har stoppats på grund av djupt rotade blocksamarbeten. Förmågan att se till förslaget, även om det kommer från en politisk motståndare, gynnas inte av djupt rotade samarbeten.

I en liten kommun spelar inte alltid partifärg så stor roll. Så kanske kan det nya läget med fria partier bli något bra för Ovanåker.

Därför är det tråkigt att det i gårdagens Ljusnan också framkommer att de tre borgerliga partierna bildar en egen grupp. Samma gäller Socialdemokraterna och Vänstern i Ovanåker.

Nu när det ändå inte finns någon majoritet vore det intressant om partierna, och inte minst de förtroendevalda politikerna, röstade på de förslag som de tyckte var bäst för Ovanåker. Utan hänsyn till block, överenskommelser eller gamla partiprogram.

Då skulle politiken bli riktigt spännande i Ovanåker.

Vad som händer under året fram till valet återstår att se. Men någon ny borgerlig allians lär vi inte se innan valet. Den sprickan verkar avgrundsdjup.

Framförallt är valresultatet allt annat än givet i Ovanåker.