Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LBK:s ekonomi på rätt väg – hoppas på Micha-effekt: "Det får bli en positiv överraskning"

Ljusdals BK backar närmare en miljon i omsättning. Däremot gör klubben ett resultat som är 500 000 kronor bättre än förra året. – Det har varit otroligt bra fokus på kostnadssidan, säger LBK:s ordförande Ewa-Lotta Sköld.

Annons

Efter tre raka säsonger i elitserien var Ljusdals BK tillbaka i allsvenskan i vintras. I måndags höll klubben årsmöte efter säsongen i divisionen under bandyns finrum.

Degraderingen till allsvenskan kostade LBK runt 900 000 kronor i omsättning, från 5,9 miljoner till fem miljoner. Enligt Ewa-Lotta Sköld, som fortsätter som ordförande i klubben, beror det bland annat på 350 000 kronor i minskade publikintäkter och det uteblivna elitbidraget från Svenska bandyförbundet på 350 000 kronor.

– Det är bara hundra tusen i sänkta sponsorintäkter. Sponsorerna har visat att de är med oss trots att vi spelar i allsvenskan och det tycker jag är glädjande, säger hon.

Ewa-Lotta Sköld.

LÄS ÄVEN: LBK nobbar eventuell friplats i elitserien

Men med minskad omsättning har Ljusdals BK:s kostnader också sjunkit med 1,4 miljoner kronor, varav 600 000 kronor i spelarlöner.

Från att ha backat 450 000 kronor i fjol har LBK under året gjort ett resultat på 500 000 kronor. Därmed har klubben 50 000 kronor kvar efter att ha täckt upp förra årets förlust.

– Allmänt hård kostnadskontroll kan man säga. Det har varit otroligt bra fokus på kostnadssidan, säger Ewa-Lotta Sköld.

Även om Ljusdals BK är på rätt väg med ekonomin återstår fortfarande mycket arbete. Klubben har i dag ett negativt eget kapital på 310 000 kronor.

– Vi går 50 000 plus, men med stor ödmjukhet. Vi lägger en budget för att plussa 50 000 nästa år. Jag tror inte att vi kan göra 500 000 plus ett år till, men gör vi det är det jättebra. Men enligt budget är det 50 000 som gäller, för kostnadssidan äger vi eftersom vi vet vad vi har för kostnader, säger Ewa-Lotta Sköld.

LÄS ÄVEN: Wikman klar för Bollnäs

Till nästa säsong har Ljusdals BK värvat hem ryske storspelaren Micha Svechnikov som spelade i klubben från 1994 till 2002. Ewa-Lotta Sköld vill inte spekulera i vad det kan få för effekt på resultat och publiktillströmning – och därigenom ekonomin.

– Jag tror att han kommer betyda jättemycket för ungdomar, som förebild och som jätteduktig spelare. Men han behöver inte känna att vi har räknat in några stora pengar på honom. Det får i så fall bli en positiv överraskning för det är en fråga som vi inte äger.

Men rimligen har ni förhoppningar om det?

– Absolut. Vi är jättestolta över att han är hemma och är med oss. Han kommer att ha en betydande roll i hela föreningen.

LÄS MER: Svechnikov: "Har utsatt relationer för risiga prövningar"

Micha Svechnikov presenterades som nyförvärv i våras. Till höger står Micke Vallin, Ljusdals BK:s marknadsansvarig.

LÄS ÄVEN: Bäckman om Svechnikov: "En av de största genom tiderna"

Enligt Ewa-Lotta Sköld är två av Ljusdals BK:s nyckelmål efter årsmötet att fortsätta jobba hårt med ekonomin och att behålla bandyungdomarna på orten. I dag är 30 procent av a-lagstruppen fostrad i LBK. Klubbens målsättning är att spelartruppen ska vara till 70 procent hemvävd om fem år.

Mer läsning

Annons