Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emil Hedvall slutar med fotboll: "Jag tar med mig hjälmen hem – som en slags trofé"

Gefle IF:s målvakt Emil Hedvall, från Stugsund, lägger av efter en karriär som innehåller massor med tålamod, 71 allsvenska matcher – och spel i en klassisk GIF-cupmatch.

Annons

Emil Hedvall i aktion.

– Egentligen lade jag av två gånger som ung, men det var väl tur att jag började om så jag fick vara med om allt det här, säger 33-åringen.

LÄS ÄVEN: Bekräftat: Han är tränaren som ska föra Gefle IF tillbaka till allsvenskan

Slutet blev dock trist, med degradering till superettan.

– Ja, det var väl inte det slut jag hade önskat mig i Gefle IF. Men att jag skulle sluta var något som växte fram under säsongen, men jag höll det för mig själv, berättar han. För att inte störa.

Som målvakt är han egentligen ung, blott 33 år.

– Visst, jag kunde ha fortsatt. Men jag är faktiskt jättestolt över min karriär och jag tror faktiskt att jag fick ut max av min kapacitet. Så där är jag nöjd.

Det är inte ointresse eller pendlandet från Söderhamn som gör att han lägger av.

Det är egentligen nästa generation.

– Jag har ju två grabbar på nio och elva år och jag vill engagera mig i deras aktiviteter. Och där har jag väl inte räckt till som farsa tycker jag. Det är ju inte bara att dyka upp på träningar och hjälpa till, man ska ju stå i kiosken och sånt också. Sånt alla måste hjälpa till med runt ungdomslag.

Så därför blir det Stugsunds IK i framtiden och inte Gefle IF.

– Jag har bestämt mig för att lägga av, men stupsäker kan man ju inte vara – det kan väl vara så att jag dyker upp i Stugsunds division fyra-lag om de får målvaktsproblem framåt sommaren.

Hedvall gjorde åtta säsonger i Gefle IF och det är också det längsta han varit i en förening.

– Märkligt egentligen. Speciellt som jag hade hunnit lägga av två gånger under karriären.

Det är värt en förklaring, eftersom Hedvall är känd för sitt tålamod – han tillbringade ju fyra hela säsonger i GIF på bänken när Mattias Hugosson vägrade lämna sitt mål.

– Jag var ju en talang och gick som 15-16-åring från Leksand till Brage och blev uttagen i pojklandslaget och trodde direkt att det var raka vägen till Italien efter det. Men jag hade några motgångar och kunde väl inte hantera det – utan bara lade av.

– Men det bara nån månad så var jag i ett lag i femma igen och började om – och hamnade i Forssa BK och spelade i tvåan och trean för dom.

Och tröttnade igen.

– Jag hade helt enkelt inte roligt. Så jag slutade igen.

Och....började om i Gagnef.

– Ja, jag kom in i ett skönt gäng som hade gått upp i fyran och plötsligt var det kul att spela fotboll igen. Så när jag fick jobb i Gävle på Clas Ohlson så ville jag spela vidare och då blev det Gestrike-Hammarby. Sedan ville min fru som var från Söderhamn flytta hem, så då gjorde vi det och jag spelade med Söderhamn och..

...,ja, det kunde ha slutat när som helst alltså.

Men egentligen började det där.

På högsta nivå. I allsvenskan.

Fast på bänken. Emil Hedvall satt där och svettades, frös – ja allting man kan göra på en avbytarbänk. Han blev expert på det också – och intervjuades i ämnet i Offside.

– Självklart ville jag spela. Det ville jag. Men Hugo var bra och kan vägrade ge sig även om han hade nån skavank. Så här i efterhand har jag förstått att han inte bara var bra, han var grymt bra.

– Dessutom en oerhört bra människa bredvid planen. Något som också motiverade mig, man kunde vara bra och samtidigt en hygglig prick.

Till slut fick i alla fall Hedvall göra den allsvenska debuten, den 1 april 2013 och gick in och höll nollan i 1–0-segern mot Åtvidaberg i den allvenska premiären.

Sedan blev det ytterligare sex matcher den säsongen, 26 2014, alla 30 i fjol – och i år åtta matcher. Totalt 71 matcher, från Strömvallen till Gavlevallen.

Du gav verkligen inte upp?

– Nej, det är jag också lite stolt över. Jag kämpade. Även när jag inte spelade, så tyckte jag det var viktigt att göra allt för laget.

Sista tiden hade Hedvall dock sällskap i målet – av en hjälm.

– Ja, haha, den var jag väl inte speciellt nöjd med egentligen. Men jag hade haft några hjärnskakningar och vår fysioterapeut Daniel Almqvist tyckte jag skulle ha den – det skulle ju komma ett liv efter fotbollen också.

– Och det hade han ju rätt i.

Hjälmen då, vad händer med den?

– Den tar jag med mig hem. Det blev ju inte så många medaljer, så jag får se den som en trofé.

Här är Emil Hedvalls tre största GIF-minnen

* Kvalet mot Sundsvall 2010: "Att vinna ett kval känns faktiskt som att vinna en serie. Jag spelade inte då 2010, men det var speciellt att vinna mot Gif Sundsvall"

* Kvalet mot Ljungskile 2014: "Då stod jag både matcherna och det gällde ju så mycket. Vi skulle ju flytta till Gavlevallen säsongen efter – det var två oerhört viktiga matcher för klubben"

* Europa League-kvalmatchen: "Den där i Sundsvall mot Anorthosis Famagusta. Vi hade ju förlorat borta med 3–0 – och så vann vi med 4–0. Det ska ju inte gå att göra egentligen – en riktigt häftig upplevelse."

LÄS ÄVEN: Här formar Hedvall framtidens målvakter

MISSA INTE: Hedvall minns forna tider i Dalarna

LÄS ÄVEN: Norske backen lämnar Gefle IF: "Bästa lösningen både för oss och Simen"

FAKTA/GIF-spelare med kontrakt

Målvakt

Andreas Andersson (2018)

Försvarsspelare

Joshua Nadeau (2018)

Anton Lans (2017)

Martin Rauschenberg (2017)

Jesper Florén (2017)

Jens Portin (2017)

Jacob Ericsson (2017)

Mittfältare

Jonas Lantto (2017)

Kwame Bonsu (2017)

René Makondele (2017)

Tshutshu Tshakasua

Anfallare

Johan Oremo (2017)

Jacob Hjelte (2018)

GIF-spelare vars kontrakt går ut

Robin Nilsson (mittfältare)

Anders Bååth (mittfältare)

Johan Bertilsson (mittfältare)

Simon Skrabb (mittfältare)

Dioh Willams (forward)

Emil Bellander (forward)

Emil Hedvall (målvakt, slutar)

Simen Rafn (försvarare, har brutit kontraktet)

Annons