Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våg av explosioner i Thailand – fyra döda

/
  • En skadad person blir omhändertagen efter en explosion i Hua Hun på fredagen.

Minst fyra personer har dödats i minst elva explosioner på olika platser i Thailand det senaste dygnet, uppger AFP. Polisen förnekar att det rör sig om terrorism och premiärminister Prayut Chan-O-Cha manar till lugn. I Hua Hin uppmanas människor att hålla sig inne.

Annons

Explosionerna ägde rum i olika delar av landet och verkar ha koordinerats. Det rör sig dock inte om terrorism, enligt polisen.

– Det här är inte en terroristattack. Det är bara lokalt sabotage som är begränsat till vissa områden och provinser, säger Piyapan Pingmuang, talesperson för thailändska polisen, enligt AFP.

Säkerheten har skärpts i närheten av kungliga palatset och i staden Hua Hin.

– Bomberna är ett försök att skapa kaos och förvirring, säger den thailändske premiärministern Prayut Chan-O-Cha till journalister i Bangkok, enligt AFP, och tillägger att motivet och vilka som ligger bakom ännu är oklart.

Bombdåden inträffar bara timmar efter att två bomber detonerade i Hua Hin, då en thailändsk kvinna miste livet och bland annat flera utländska turister skadades, enligt myndigheterna. Enligt Bangkok Post uppmanar polisen människor i Hua Hin att stanna hemma och varuhus skickade hem sina kunder och stängde efter dåden.

Förutom explosionerna i dag i Hua Hin rapporteras det om två i Phuket, två i Surat Thani och en i södra Trang, enligt AFP.

Enligt The Guardian ska en av bomberna på Phuket ha varit i anslutning till den populära stranden Patong. Enligt polisuppgift till Reuters ska en person ha skadats på Phuket.

Mikael Holmgren, ägare av Karlssons restaurang på Patong, säger att restaurangen ligger omkring 500 meter från platsen för sprängattentatet. Han säger att det är som vanligt, förutom att det är mindre trafik på gatorna och färre turister på stranden.

– Poliserna hade spärrat av lite ställen, annars har vi inte märkt så mycket, det är som vanligt, säger han.

Mikael Holmgren tror att sprängdåden handlar om en protest mot staten, eftersom de inträffar på drottning Sirikits födelsedag.

– Det här är riktat mot thailändare och mot regeringsbyggnader. Det är inte riktat mot turismen, det är ingen fara här på restaurangen, vi kommer köra som vanligt i dag, men vi får se vad som händer under dagen.

Bangkok Post rapporterar att en person har dödats i Surat Thani där bomberna ska ha exploderat utanför sjöpolisens kontor och en vid den vanliga polisens lokaler med en halvtimmes mellanrum.

I Trang ska bomben ha exploderat på en gatumarknad och dödat en person, enligt Bangkok Post. Tio timmar senare brann ett varuhus i samma stad ned. Polisen uppger för tidningen att man utreder ett eventuellt samband, men säger också att branden kan ha orsakats av ett elfel.

I de första två explosionerna i Hua Hin hade sprängladdningarna gömts i blomkrukor och de ska ha utlösts med hjälp av mobiltelefoner. En kvinna dödades och minst 19 personer, varav flera utländska turister, skadades. På bilder syns hur blodiga personer får hjälp bort från platsen.

– Bomberna var placerade på gatan där de flesta kunderna är från utlandet. Och de exploderade i samband med att utlänningarna började lämna barerna för att gå tillbaka till sina hotell, säger Samoer Yoosumran vid polisen till CNN.

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om att några svenskar finns bland de drabbade.

– Ambassaden fortsätter att undersöka detta och står i kontakt med thailändska myndigheter, säger Henning Eklund på UD:s pressjour.

Svenskar på plats uppmanas av UD att höra av sig till anhöriga och följa lokala myndigheters råd och anvisningar.

Det är ovanligt med attacker i de turisttäta delarna av Thailand. Landet gick till val för en vecka sedan för att rösta om ett godkännande av en ny, militärstödd konstitution, den första sedan premiärministern tog makten i en kupp 2014.

Mer läsning

Annons