Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syrien: Israeliskt plan nedskjutet

/
  • Syriens president Bashar al-Assad, i mitten, vid ett framträdande i Daraya under måndagen, på en bild som släppts från den syriska nyhetsbyrån Sana.

Syrien säger sig ha skjutit ned ett israeliskt stridsplan i samband med en flygattack vid Golanhöjderna, rapporterar Reuters.

Annons

Nedskjutningen ska ha skett i samband med en israelisk attack mot syriska armépositioner. Det fanns ingen omedelbar kommentar från den israeliska militären.

Nedskjutningen ägde rum på det som är tänkt att vara den första dagen på en vapenvila i Syrien som förhandlades fram av USA och Ryssland. Den trädde i kraft vid mörkrets inbrott i går. Uppgörelsen har av Washington kallats "sista chansen att rädda Syrien".

Det finns även i allmänhet stora tvivel hur länge vapenvilan kommer att hålla. AFP:s korrespondent i den svårt sargade staden Aleppo uppgav efter solnedgången att striderna verkar ha upphört när vapenvilan inleddes. En sista raket avfyrades mot regimtroget område bara fem minuter innan vapenvilan skulle träda i kraft.

Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) sade senare på kvällen att det var "tyst" på nästan alla fronter.

Men flera medier rapporterade att våldet ändå fortsatt i Aleppo, Daraa, Homs, Hama och Dayr al-Zawr (Deir Ezzor).

USA:s utrikesminister John Kerry sade under måndagskvällen att rapporterna tyder på "viss minskning av våldet och sporadiska strider". Han ansåg dock att det var alltför tidigt att dra några säkra slutsatser.

Mer läsning

Annons