Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massiv jakt på misstänkta terrorister – IS hotar med nya terrordåd

/
  • Belgisk polis genomför ett tillslag i stadsdelen Molenbeek i sökandet efter misstänkta islamister med kopplingar till terrordåden i Paris.
  • I Paris är polisnärvaron markant. I går kväll blev det polispådrag på Place de la Republique sedan någon kastat smällare.
  • En man grips av fransk polis efter ett tillslag i Toulouse på måndagsmorgonen.
  • Hjärnan bakom Parisattackerna pekar ut som Abdelhamid Abaaoud.
  • Människor lägger ner blommor vid en minnesplats vid restaurangerna på Rue Alibert i Paris på söndagskvällen.

Belgisk polis genomför en polisinsats i jakten på misstänkta extrema islamister. Tidigare rapporterades den åttonde gärningsmannen bakom Parisattackerna ha gripits, uppgifter som dock tillbakavisas.
Islamiska staten (IS) hotar i en ny video med nya terrordåd.

Annons

IS vänder sig till de länder som deltar i flygräderna i Syrien och hotar med att rikta nya attacker mot dem, rapporterar Reuters. Bland annat nämns Washington i USA i videon.

Liverapportering: Följ händelserna i Paris här

Belgisk polis har inlett en större insats i stadsdelen Molenbeek i Bryssel, där flera misstänkta för Parisattackerna tidigare bott, rapporterar AFP. Tiotals beväpnade poliser radade upp sig framför ett polisfordon som används för att blockera en gata i det nedgångna området. Där ska man ha omringat en byggnad och samtidigt uppmanat människor som uppehåller sig därinne att komma ut.

Minst en man kunde senare ses föras bort av polis.

Belgiska RTL rapporterade tidigare att polisen gripit den internationellt efterlyste Salah Abdeslam, bror till en av självmordsbombarna, i Molenbeek. Abdeslam misstänks vara en åttonde gärningsman bakom fredagens terrorattacker i Paris. Polisen ska ha använt tårgas och kunnat gripa honom oskadd i en lägenhet, enligt RTL.

Men åklagare dementerar att den gripna personen skulle vara Abdeslam, skriver tidningen Le Soir.

Enligt en boende som TT:s utsända pratat med är han dock känd i grannskapet.

Ledare: SR & SVT klarade inte sina uppdrag

Samtidigt har polisens bombgrupp spärrat av ett område relativt nära EU-kvarteren i den belgiska huvudstaden, vid korsningen Rue Joseph II och Rue des Deux Eglises, enligt Le Soir. Det handlar om en misstänkt bomb i ett fordon.

Flera internationella medier rapporterar att Salah Abdeslam satt i en bil som stoppades av polisen vid den fransk-belgiska gränsen natten till lördagen, men att han fick fortsätta färden sedan hans id-kort kontrollerats. Uppgiften har inte bekräftats av myndigheterna.

Mannen som nu pekas ut som hjärnan bakom dåden heter Abdelhamid Abaaoud och är 27 år, från Belgien och av marockanskt ursprung. Enligt belgiska medier tidigare i år har Abaaoud stridit för Islamiska staten och uppges just nu befinna sig i Syrien, enligt Reuters, och ska vara den som gett order om Parisattackerna.

Under måndagen uppgav franska åklagare att ytterligare två av de sju gärningsmän som dog i fredagens terrorattacker identifierats.

En man som sprängde sig själv till döds vid Stade de France tros vara syriern Ahmad al-Mohammad, född 1990 i Idlib. Ett syriskt pass med det namnet har hittats i närheten av självmordsbombarens kropp. Passets äkthet har ännu inte verifierats, men fingeravtryck matchar de som togs av en man med samma namn i Grekland i oktober.

Den andre mannen är 28-årige franske medborgaren Samy Amimour som ska vara en av självmordsbombarna vid konsertlokalen Bataclan. Han föddes 1987 i Paris och bodde i den nordöstra förorten Drancy.

Förutom de sju gärningsmän som dog i samband med attackerna finns tecken på att fler var inblandade. Polisen hittade i söndags en svart Seat i förorten Montreuil öster om Paris. I bilen, som kopplas till skjutningen vid en av restaurangerna i fredags, fanns tre automatkarbiner, så kallade kalasjnikov, och ammunition enligt franska medier. Fyndet pekar på att det finns flera gärningsmän som kan ha undkommit.

I jakten på de skyldiga leder flera spår till Belgien. De tre utpekade bröder är franska medborgare bosatta i Belgien. En av dem sprängde de sig själv till döds in Paris och har identifierats som Brahim Abdeslam, skriver AFP. En annan greps i Belgien i helgen medan en internationell efterlysning har utfärdats för den tredje, Salah Abdeslam. Fransk polis bad allmänheten om hjälp i sökandet efter honom. Polisen betecknar Salah som farlig.

Terrorattacken i Paris: "Kunde ha hänt i Sverige"

Under natten till måndagen slog fransk polis till hemma hos flera misstänkta islamistiska extremister, enligt premiärminister Manuel Valls. Tretton tillslag i och omkring staden Lyon i nordvästra Frankrike ledde till fem gripanden och flera beslagtagna vapen, uppger lokala poliskällor enligt nyhetsbyrån AFP.

I insatser i Toulouse har minst tre personer gripits, enligt polis, och i Grenoble ska sex personer ha gripits och vapen och pengar beslagtagits. Tillslag har även genomförts i bland annat Parisförorten Bobigny och Jeumont, nära gränsen till Belgien, enligt franska medier.

Enligt Valls har totalt över 150 tillslag gjorts mot misstänkta islamister efter fredagens terrorattacker i Paris. Valls säger också att den franska underrättelsetjänsten sedan i somras förhindrat fem attacker, och varnar för att nya planeras.

– Vi vet att fler attacker förbereds, inte bara mot Frankrike utan också mot andra europeiska länder, säger premiärministern, enligt AFP.

Paris sörjer de 129 offren för fredagens samordnade dåd, men i dag börjar staden försiktigt återvända till det normala. Statliga museer och andra kulturinrättningar öppnar igen klockan 13, efter att medborgarna samlats i en tyst minut klockan 12, meddelar kulturdepartementet på Twitter. Skolor, sportarenor och parker öppnar också i dag, liksom gatumarknader.

Däremot kommer demonstrationer och andra offentliga sammankomster att vara förbjudna fram till torsdag.

President François Hollande har utlyst tre dagars landssorg och vill att undantagstillståndet förlängs till tre månader. I dag ska han hålla ett samlat tal till nationalförsamlingens över- och underhus på slottet Versailles utanför Paris.

Mer läsning

Annons