Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättnad för flyktingar i München

– Jag är så glad att jag äntligen är här, säger Qaisar som i dagar har suttit fast i Budapest och nu har kommit till München, till TT:s utsända.
Han är en av minst 8 000 flyktingar som kommit från Österrike det senaste dygnet.

Annons

Tusentals migranter har kommit till München, där TT:s utsända befinner sig vid tågstationen. 28-årige Qaisar från pakistanska Lahore välkomnas till München av regnet. Utanför tågstationen finns inget av gårdagens jubel och applåder kvar, vilket mötte flyktingarna som då fördes med buss och tåg från den österrikisk-ungerska gränsen till Tyskland. Qaisar kom till stationen tidigt i morse, efter att som många andra ha suttit fast i Budapest i dagar. I pannan har han ett plåster, han har ramlat och slagit i huvudet när han försökte tränga sig på ett av tågen.

– Jag vill stanna i Tyskland, europeiska människor är så vänliga, säger han.

På stationsgolvet sitter tre kusiner från Jalalabad i Afghanistan och fryser sedan de tillbringat natten på det kalla stengolvet.

Efter ankomsten till München väntar mat, vatten och en snabb kontroll i ett sjukvårdstält på tågstationen.

– Men vi kunde inte sova, polisen jagade bort oss hela tiden, säger 18-årige Nawaz Mashwani som dragit upp sin huva för att stänga kylan ute.

De kom till München med tåg från Ungern sent i går kväll, men smet ut från perrongen. De vill inte stanna i Tyskland.

– Vi tänker försöka ta oss vidare till Belgien där min syster bor. Men vi har inga pengar. Polisen tog alla våra pengar och våra mobiltelefoner, säger 16-årige Hassan Khan.

Enligt siffror från polisen i München kom 6 870 flyktingar till staden i går. Från midnatt och fram till åttatiden i morse kom ytterligare cirka 1 200 personer.

– Vi vet inte hur många som kommer under dagen, säger polisens presstalesman Thomas Baumann till TT:s utsända.

Enligt honom är staden väl förberedd för att ta emot ett stort antal flyktingar, men man försöker styra om vissa tåg så att inte alla kommer till München.

– Nu kommer vissa tåg att fortsätta vidare till andra städer i Tyskland, säger han.

Omkring 800 000 asylsökande väntas till Tyskland i år – och enligt tidningsuppgifter kan notan landa på motsvarande 94 miljarder kronor. Enligt förbundskansler Angela Merkel klarar Europas största ekonomi insatsen utan vare sig skattehöjningar eller att äventyra budgetbalansen.

Sofia Eriksson/TT

Mer läsning

Annons