Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frankrike i chock efter lastbilsdåd – minst 84 döda

/

Frankrike skakas av ytterligare ett attentat. Minst 84 personer dödades när en lastbil körde rakt in i en folksamling under nationaldagsfirandet i Nice. Under sin vansinnesfärd sköt föraren mot skräckslagna människor som flydde i panik, enligt vittnen.

Annons

Panik utbröt på strandgatan Promenade des Anglais i Nice när en vit lastbil körde in i den nationaldagsfirande folksamlingen sent på torsdagskvällen. Föraren av bilen plöjde uppemot två kilometer genom folksamlingen innan han stoppades av polis.

Den misstänkte attentatsmannen är en 31-årig fransk man med tunisiskt ursprung, rapporterar tidningen Nice-Matin. Det är uppgifter som stämmer överens med vad poliskällor har uppgett för Reuters. Han är enligt Nice-Matin hemmahörande i Nice.

Vittnen beskrev att offren inte hade en chans. De föll som käglor när lastbilen stormade fram. Enligt The Guardian ska föräldrar ha kastat sina barn över stängsel för att få dem i säkerhet. Människor sprang i panik från platsen.

Flera vittnen berättar för radiokanalen France Info att de sett mannen luta sig ut genom fönstret och skjuta mot folk med ett handeldvapen, innan han själv sköts ihjäl av polis.

Gärningsmannen var, enligt poliskällor till Reuters, okänd av underrättelsetjänsten men känd av polisen för annan brottslighet.

Svenska Ylva Sefastsson, 23 år, befinner sig i Nice tillsammans med två vänner. De bor i en lägenhet precis i närheten av det inträffade.

– Vi satt på vår balkong och hörde att folk började skrika och vi såg att folk började springa på gatan nedanför oss. Sedan hörde vi några smällar, säger hon till TT.

Utrikesminister Margot Wallström framför Sveriges kondoleanser till Frankrike efter attacken.

– Vi tar kontakter och visar vår samarbetsvilja att hjälpa till, det handlar om allt från myndigheter och poliser, till att vi politiskt kommer att träffas här framöver, men framför allt uttrycker vi vårt stöd, säger hon till TT.

Hon förklarar att Sverige kommer att stötta Frankrike om de behöver hjälp och betonar att det handlar om både långsiktigt och kortsiktigt arbete.

– Det bästa vi kan göra är att fundera över hur vi kan förebygga och förhindra den här typen av attacker i framtiden. Det är ju ett politiskt arbete och handlar om att vi samarbetar och blir ännu effektivare i att militärt komma åt IS och andra terrororganisationer, men också angriper grundorsakerna med allt från fattigdomsbekämpning till att bygga länder starkare.

Än så länge har ingen grupp eller organisation tagit på sig dådet.

I ett tv-sänt tal från Elyséepalatset sade en sammanbiten men samlad François Hollande, Frankrikes president, att flera barn dödats.

– Vi är förfärade. Men Frankrike är starkt och Frankrike kommer alltid vara starkare än de fanatiker som attackerade henne i dag, sade presidenten, som i dag kommer att resa till Nice.

De undantagslagar som infördes efter Parisdåden och skulle upphöra den 26 juli förlängs nu i tre månader och arméreservister kommer att kallas in för att säkerställa säkerheten.

– Under de här omständigheterna måste vi visa absolut vaksamhet och beslutsamhet, sade Hollande, som även berättade att landet kommer att förstärka sin roll i Irak och Syrien.

Presidenten tillade att Frankrike som helhet hotas av islamistisk terror.

Hollande har utlyst tre dagars landssorg, 16–18 juli, med anledning av dådet i Nice, enligt tidningen Le Monde.

I lastbilen som användes i attacken hittades vapenattrapper och en granat som inte fungerade, rapporterar Nice-Matin med hänvisning till en källa nära utredningen, som nu leds av antiterrorutredare.

Italien förstärker sin gränskontroll mot Frankrike på tre vägar och vid järnvägsstationen i Ventimiglia, säger den italienske inrikesministern Angelino Alfano, enligt nyhetsbyrån Reuters. Nice ligger 35 kilometer från den italienska gränsen.

"Vår säkerhetsapparat arbetar för fullt", skriver Alfano på Twitter.

Även Tyskland skärper gränskontrollen mot Frankrike efter samråd med franska myndigheter, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till Tysklands federala polis.

Franska myndigheter uppmanar blodgivare att ge blod, skriver den franska tidningen Libération.

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade svenskar, men uppmanar svenskar i Nice att kontakta anhöriga samt att följa lokala myndigheters råd.

Mer läsning

Annons