Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem poliser dödade av prickskyttar i Dallas

/
  • Poliser i färd med att stoppa en bil efter dödskjutningarna i Dallas.

En massiv polisinsats pågår i Dallas, efter att prickskyttar skjutit fem poliser till döds och skottskadat flera vid en demonstration mot polisvåld. Förhandlingar pågår med en av gärningsmännen som förskansat sig i ett garage och hävdar att han placerat ut bomber.

Annons

– De senaste 45 minuterna har han skjutit mot oss och inte velat samarbeta. Han har sagt till våra förhandlare att slutet är nära, att han ska skada och skjuta fler av oss inom rättsväsendet och att det finns bomber överallt i garaget och i staden, säger polischefen David Brown på en presskonferens vid halv åtta, svensk tid.

Det var klockan nio på torsdagskvällen (tre i natt, svensk tid) som prickskyttar började skjuta mot poliser under en demonstration mot polisvåld. Fem poliser har dött, och elva poliser har skottskadats, enligt CNN. Enligt uppgift ska även en privatperson ha skadats i skjutningarna.

Prickskyttarna tros ha suttit på en plats ovanför demonstrationen. Polisen genomför nu omfattande insatser i staden och har gripit flera personer. En kvinna som befann sig i närheten av det garage där mannen nu förskansar sig har tagits i förvar. Ytterligare två personer greps i en bil med misstänkta väskor och en person har överlämnat sig själv efter att polisen twittrat ut en bild på honom där han bär en kamouflagetröja och vapen.

Ett misstänkt paket undersöks av polis efter att ha hittats i närheten av en av de misstänkta, uppger polisen på Twitter.

Runt hundra poliser fanns på plats under demonstrationen och bilder visar hur flera av dem tog skydd bakom bilar på gatan. I videoklipp som lagts ut på nätet av vittnen hörs tjutande sirener och omfattande skottlossning som ekar mellan Dallas höga skyskrapor.

Polischefen David Brown säger på presskonferensen att han är stolt över att tillhöra poliskåren.

– Att se det här modet och professionalismen, att man stannar kvar i området trots att man vet att vi är sårbara, att vi inte vet var de misstänkta finns.

– Jag har hört historier om hur poliser har sprungit mot skottlossningen för att rädda sina skadade kollegor och hur man fört dem till sjukhus med sina patrullbilar, eftersom man inte hunnit vänta på ambulansen. Det finns så många historier om stort mod, fortsätter han.

Demonstrationen under torsdagskvällen organiserades den senaste tidens händelser då två svarta misstänkta män skjutits ihjäl av poliser, en i Louisiana och en i Minnesota. Även på flera håll i USA som New York, Chicago och Los Angeles har demonstrationer, till största delen fredliga, organiserats.

Efter händelserna har en intensiv debatt om polisvåld blossat upp än en gång, speciellt våldet mot svarta amerikaner.

USA:s president Barack Obama pressar på för att polisen snabbt ska genomföra de reformer som rekommenderades av Vita huset förra året. Han uppmanar vita amerikaner att inte se dödsskjutningarna av de svarta männen som en marginell fråga.

– Det här är inte bara en svart fråga, det är inte bara en latinamerikansk fråga. Det här är en amerikansk fråga som vi alla borde bry oss om, säger han.

Mer läsning

Annons