Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Någon annan betalar för vår lyx

Annons

Henrik Nyblad, journalist på helahalsingland.se

Det är lätt att tappa bort samvetet när det är dags att handla kläder. Med en stram budget hamnar valet ofta på de billigaste alternativen. Trots att du riskerar att stötta en grisig klädindustri som utnyttjar människor som slavar.

Därför kan det vara bra att påminna sig om hur verkligheten ser ut. För ofta är det någon annan som betalar för vår lyx.

Om du ser ett par jeans säljas med ett pris som nästan är för bra för att vara sant - då är det också ofta det.

I ett reportage från brittiska The Guardian dissekeras en lågpriskedjas jeans och läsaren får veta på hur det är möjligt för affären att sälja ett par jeans för knappt hundra kronor.

Svaret är inget överraskande. Det handlar om utnyttjande av fattig arbetskraft, som i smutsiga fabriker syr våra kläder - för nästan ingen lön alls.

Läs fler krönikor av Henrik Nyblad: Tack för allt ni gör för oss - en hyllning till förskolan

I reportaget får vi en bild av en ung kvinnas krävande arbete i Bangladesh. Där sitter hon tillsammans med många andra, nästan uteslutande kvinnor, och tillverkar lågprisjeans för människor i rika länder. För varje par hon syr tjänar hon bara en bråkdel av en krona.

Enligt reportaget är minimumlönen i 5 300 "takas" i månaden, vilket motsvarar ungefär 560 kronor.

Översatt i timlön blir det knappt tre kronor i timmen, med åtta timmars arbetsdag, sex dagar i veckan. Det är en nästan en femtedel av de drygt 2 600 kronor som organisationen Asia Floor Wage Alliance ansåg var existensminimum år 2013.

Den faktiska lönen påverkas av vilken typ av kläder som arbetaren syr (ju mer avancerat, desto mer betalt) och i vilken takt hon eller han kan tillverka.

Fler krönikor av Henrik Nyblad: Fan för alla män som förstör allting

Men oavsett vilka faktorer som räknas in så är det ett faktum att billiga kläder i många fall är synonymt med odrägliga arbetsförhållanden.

Jag försöker påminna mig om det ibland. Speciellt när jag är ute och letar jeans. För det är lätt att börja sucka inombords när man hittat det där perfekta paret jeans - och prislappens belopp fyrsiffrigt.

Det är inte bara klädindustrin som är utsatt för det här. Även elektronikbranschen dras med stora problem.

Den kinesiska fabrik som tillverkar smarta telefoner åt de mest prestigefyllda mobilmärkena anklagas med jämna mellanrum för att ha inhumana arbetsvillkor - med maratonlånga arbetspass till väldigt låg lön och hård övervakning.

Fler krönikor av Henrik Nyblad: Därför ska du bli arbetslös

Så nästa gång du handlar kläder, eller någonting över huvud taget, ta en stund och fundera på vad det är du köper. Och måste du köpa det, se till att varan är tillverkad under schyssta villkor.

För vi måst komma ihåg att det alltid är någon annan som betalar för att vi ska kunna vältra oss i lyx.

Mer läsning

Annons