Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tredje barn kränks på nätet

/
  • 37 procent av alla tjejer uppger att de någon gång det senaste året blivit kränkt via mobil, surfplatta eller dator. Arkivbild.

Var tredje tjej eller kille i åldern 10-16 år har utsatts för kränkningar på nätet. Lika många tjejer uppger ha utsatts för sexuella trakasserier.
Detta enligt Friends nätrapport som TT har tagit del av.

Annons

För fjärde året i rad har organisationen Friends genomfört sin stora undersökning kring barn och unga gällande kränkningar och mobbning på nätet. Resultatet är nedslående för den som hade hoppats på en förbättring av en redan alarmerande situation.

37 procent av alla tjejer uppger att de någon gång det senaste året blivit kränkt via mobil, surfplatta eller dator. För pojkar är siffran 27 procent.

– Siffrorna ligger på en stabil nivå och det är väldigt frustrerande. Vi tror på att det går att stoppa mobbning men det saknas tyvärr resurser och kompetens på flera håll. Det brister i det förebyggande ansvaret, säger vice generalsekreterare Carolina Engström.

I undersökningen ställs också frågan om sexuella kränkningar. Hela 36 procent av tjejerna uppger att de utsatts för sådana. För killar är siffran 27 procent. Carolina Engström ser ett tydligt problem där:

– Vi ser en normalisering av ett beteende och att man känner att man får stå ut med kommentarer eller sexuella trakasserier. Unga tjejer tänker: "jag blir alltid kallad hora" och det är något man ska utstå som tjej. Det blir mer en identitet än det brott det faktiskt är.

Totalt 1 015 barn och unga i åldern 10-16 år har deltagit i undersökningen. De svarande är helt anonyma.

Mer läsning

Annons