Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Swedbanks vd får sparken – får fallskärm värd 20 miljoner

/
  • Swedbanks vd Michael Wolf avgår med omedelbar verkan. Enligt ett pressmeddelande har styrelsen tagit initiativet till förändringen.

Styrelsen i bankjätten Swedbank sparkar vd Michael Wolf, som suttit på posten i nästan sju år. Han får en fallskärm värd nästan 20 miljoner kronor.
Aktiespararna välkomnar beskedet om vd-bytet, men aktien faller tungt.

Annons

Michael Wolf slutar med omedelbar verkan, enligt ett pressmeddelande som skickades ut på morgonen och som sammanföll med konkurrenten Handelsbankens bokslutsrapport.

Wolf och Swedbankstyrelsen har under de senaste månaderna fått kritik för de omfattande fastighetsaffärer som ett antal toppchefer i banken har ägnat sig åt vid sidan av, och som har uppmärksammats av tidningen Dagens Industri. För en månad sedan meddelade Finansinspektionen att myndigheten har inlett en granskning om eventuella intressekonflikter i samband med affärerna. Swedbank har ännu inte kommenterat om detta har med vd-bytet att göra.

Intresseorganisationen Aktiespararna hör till de hårdaste kritikerna av Swedbankchefernas fastighetsaffärer. Albin Rännar, chef för marknadsövervakningen på Aktiespararna, välkomnar beskedet att Wolf byts ut:

– Det var nödvändigt att någonting skulle hända. Fastighetsaffärerna har varit väldigt olämpliga. Om man ser på det utifrån så ser det ut att vara så nära en muta som man kan komma, att bankens chefer har gjort affärer med bankens kunder, och haft miljonbelopp som har strömmat fram och tillbaka, säger han.

– Sedan ställer vi oss frågande till om det här är det enda som behöver hända. Vi tycker att även Anders Sundström har betett sig märkligt i många avseenden.

Rännar syftar bland annat på Sundströms hantering av kritiken mot dotterbolaget Roburs fondförvaltning, som går ut på att vissa, påstått aktivt förvaltade fonder i själva verket är "dolda indexfonder". Han är även kritisk till Sundströms inblandning i SCA-härvan – han hör till de näringslivstoppar som åkte på jaktresor med SCA:s privatjet.

– Vi tycker att det är lämpligt att man tar ett helhetsgrepp och ifrågasätter om Sundström är särskilt lämplig som styrelseordförande.

Birgitte Bonnesen har utsetts till tillförordnad vd för Swedbank. Hon kvarstår även som chef för den svenska bankverksamheten.

I pressmeddelandet skriver banken att styrelsen och Michael Wolf har träffat en överenskommelse om att Michael Wolf lämnar sin befattning som vd och koncernchef per dagens datum. Rekryteringsarbetet inleds nu för att snarast möjligt presentera en ny vd.

"Styrelsens bedömning är dock att det är dags för ett nytt ledarskap och en ny vd som kan ta Swedbank till nästa nivå", säger styrelseordförande Anders Sundström i pressmeddelandet.

Michael Wolf kommer i enlighet med sitt avtal att erhålla uppsägningslön och avgångsvederlag, bestående av 75 procent av lönen under uppsägningstiden som motsvarar 12 månader samt avgångsvederlag på ytterligare 75 procent av lönen i 12 månader. Michael Wolfs nuvarande årslön är 13 miljoner kronor.

Swedbank kommer att lämna mer information vid en telefonkonferens klockan 10 i dag.

Michael Wolf utsågs i slutet av 2008 till ny vd i Swedbank, efter Jan Lidén. Han tillträdde våren 2009, mitt under den finanskris som började med att bolånebubblan sprack i USA. I första delårsrapporten, den för första kvartalet, blev det en brakförlust till följd av den ekonomiska turbulensen i Baltikum. Några månader senare meddelade han att Swedbank beslutat att stärka kassan genom en nyemission om 15 miljarder kronor.

Swedbanks aktie föll rejält under den inledande börshandeln. Efter några minuter hade aktien backat med över fyra procent och gick därmed betydligt sämre än branschkollegorna.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons