Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sverige bör göra mer mot IS"

/
  • Jan Björklund (FP) vill att Sverige ska vara öppet för mer insatser mot IS och väntas göra ett utspel på tisdag.

Sverige måste vara öppet för mer insatser mot IS, anser både Folkpartiet och Kristdemokraterna.
– Vi bör bistå med JAS-plan om det efterfrågas, säger KD:s gruppledare Andreas Carlson till TT.

Annons

Sverige deltar redan i den internationella koalitionen mot IS med 35 militära rådgivare och utbildare i norra Irak.

– Vi tycker att Sverige måste stå redo att göra mer om mer hjälp efterfrågas, säger Andreas Carlson (KD).

Liverapportering: Följ händelserna i Paris här

Någon förfrågan om mer insatser mot IS har ännu inte kommit från Frankrike.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor föreslog i Almedalen i somras att Sverige borde bistå koalitionen med JAS-plan. Nu upprepar Andreas Carlson (KD) det. Det skulle innebära att Sverige aktivt deltar i själva stridandet.

– Det bör ju vara i linje med den hjälp som efterfrågas, säger Carlson.

Även Folkpartiledaren Jan Björklund är öppen för mer stöd till kampen mot IS.

– Sverige måste vara öppet för mer insatser, främst om det efterfrågas från världssamfundet, säger han.

Läs även: Massiv jakt på misstänkta terrorister – IS hotar med nya terrordåd

Folkpartiet ville redan i somras, när beslutet om den svenska styrkan till Irak fattades, att Sverige skulle ha en "högre ambitionsnivå". Nu vill man inte precisera det närmare utan hänvisar till att Jan Björklund ska träffa riksdagsjournalisterna på tisdag. Ett utspel är alltså att vänta i frågan.

Både KD och FP anser att det är självklart att Sverige ska bistå Frankrike, om landet vill aktivera solidaritetsklausulen i Lissabonfördraget. Den innebär att EU-länder hjälper medlemmar som drabbats av till exempel en terroristattack. Klausulen ställer dock inte krav på militärt bistånd, utan det är upp till varje medlemsland hur man ska bistå.

Centerpartiet utesluter inte heller att mer kan behöva göras, det är viktigt att agera solidariskt. men Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson för C påpekar:

– Jag har inte någon information om JAS-plan skulle vara efterfrågade här och nu och heller inte om andra insatser. Det är en sak att göra markörer för hemmaopinionen. Men i det här läget finns det alla skäl att understryka vikten av att vi agerar samfällt, eftertänksamt och solidariskt inom EU.

Också Vänsterpartiet håller öppet för mer insatser mot IS, men betonar FN-vägen.

– Ja, vi vill intensifiera det internationella samarbetet. Det är viktigt att Sverige ger starkt politiskt stöd till FN:s sändebud och de samtal som pågår i Wien så att vi kan nå en politisk lösning för Syrien, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Om Frankrike åberopar EU:s solidaritetsklausul, så bör Sverige ställa upp, anser han.

– Om Frankrike vill ha bistånd i att bekämpa terrorism så är vår grundläggande hållning att Sverige bör ställa upp. Men hur ett sådant stöd ska se ut måste man avgöra när man har fått en konkret förfrågan, säger Sjöstedt.

Det kommer också krav på att regeringen ska skynda på arbetet med att göra det kriminellt att resa för att ansluta sig till en terrororganisation, som IS, men också att kriminalisera själva deltagandet i strid. I en debattartikel i Expressen är riksdagsledamoten Roger Haddad (FP) kritisk mot att regeringens utredare inte redan i somras kom med ett förslag om att göra själva deltagandet i strid straffbart. Utredaren föreslog då att den som reser iväg för att delta, planera eller utföra terrorhandlingar eller terrorträning ska kunna dömas till fängelse. Samtidigt fick han tilläggsdirektiv av regeringen om att utreda om själva deltagandet i strid också kan göras straffbart.

Regeringen ska efter nyår lägga fram en proposition om att straffbelägga terrorresor, men en proposition om att kriminalisera deltagandet i strid kommer troligen inte förrän om tidigast ett år.

KD vill också att landsförräderilagen ses över i samband med att lagstiftningen mot deltagande i terrorverksamhet skärps.

Mer läsning

Annons