Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solariestopp för unga rycker närmare

/
  • Snart kan det bli förbjudet att låta personer under 18 år sola solarium, eftersom regeringen vill skydda barn och unga mot hudcancer. Arkivbild.

Personer under 18 ska inte få sola solarium. Det tycker regeringen, som nu ser ut att få gehör i riksdagen för sitt nya lagförslag.
Men branschen dömer ut det som meningslöst.

Annons

– Det är tre till fem procent av de som solar som är under 18 år. Det ser inte ut som det gjort tidigare. Varför ska man införa en lag som är meningslös? säger Roland Laurent, sakkunnig vid Svensk Solarieförening.

Regeringen vill ändra strålskyddslagen för att förbjuda att "yrkesmässigt upplåta kosmetiskt solarium till en person som inte har fyllt 18 år". Förslaget är nu skickat till EU-kommissionen för granskning och ser ut att kunna få stöd i riksdagen, visar en rundringning som Ekot har gjort.

Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna säger sig spontant stödja förslaget. M och KD däremot är tveksamma mot ett förbud, med hänvisning till att lagstiftning inte alltid är bästa sättet att få bort risker i samhället.

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), som pekar på tydliga kopplingar mellan UV-strålning och hudcancer, välkomnar en lag.

– Det känns helt onödigt att väldigt unga ungdomar ska gå och sola solarier och på det sättet utsätta sig för en ökad risk för hudcancer, säger Hélène Asp, enhetschef för miljöövervakning på SSM.

Hon ifrågasätter uppgiften om att få under 18 solar solarium.

– Hur vet man det? Eftersom det inte finns något krav på att kontrollera åldersgräns kan man inte säga att det är väldigt få. Särskilt när det är obemannade solarier, hur vet de vilka som går ut och in där?

Solariebranschen har gått ned kraftigt de senaste åren, enligt Svensk solarieförening som uppskattar att det i dag finns ungefär 500 solstudios samt solarier på exempelvis gym eller frisersalonger.

Roland Laurent anser att en åldersgräns skulle kunna påverka branschen ytterligare negativt, dock marginellt. En hälsovinst i form av färre cancerfall tror han inte på.

– Jag garantera dig att det inte kommer att synas över huvud taget på cancerstatistiken vare sig i dag eller i morgon eller i övermorgon.

Mer läsning

Annons