Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksbanken rör inte räntan – ligger kvar på minus

/

Riksbanken rör inte reporäntan, som ligger kvar på minus 0,50 procent. En räntehöjning ligger cirka ett år fram i tiden, enligt banken.

Annons

Räntebeskedet var i linje med vad analytikerna hade väntat sig. Inflationsmålet på 2 procent är trots en oväntat snabb inflationsökning i sommar fortfarande långt borta.

"Inflationen stiger och svensk ekonomi utvecklas starkt. Osäkerheten i omvärlden är dock fortsatt stor. Utsikterna för konjunkturen och inflationen är i stort sett oförändrade sedan i juli. För att bibehålla den stigande trenden i inflationen behövs en fortsatt expansiv penningpolitik", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Riksbanken rör inte heller räntebanan den här gången. En räntehöjning väntas först under andra halvåret 2017. Räntan beräknas ha nått noll någon gång under 2018.

Stödköpen av statsobligationer fortsätter enligt plan under andra halvåret 2016, och kommer i slutet av året att uppgå till 245 miljarder kronor.

Det blev knappt några marknadsreaktioner på Riksbankens besked. Kronan tappade ett öre mot dollarn och räntan på en tvåårig svensk statsobligation sjönk till minus 0,63, en förändring med 0,01 procentenhet.

Riksbanken konstaterar att återhämtningen i omvärlden forsätter i måttlig takt.

"Den ekonomisk-politiska osäkerheten är fortsatt stor, bland annat till följd av resultatet av den brittiska folkomröstningen", skriver banken, som har fortsatt hög beredskap att agera om det skulle behövas "även mellan de ordinarie penningpolitiska mötena".

Riskbanken höjer sin inflationsprognos för i år till 1,1 procent, mot tidigare 1,0 procent. Inflationen 2017 beräknas till 1,7 procent, vilket är oförändrat. För 2018 räknar Riksbanken med att inflationen stiger till 2,5 procent.

BNP-prognosen skrivs ner till 3,2 procent i år, från tidigare 3,6 procent. För 2017 och 2018 bekräftas prognosen på 2,2 respektive 2,4 procent.

Arbetslösheten blir enligt Riksbankens bedömning 6,9 procent i år, 6,7 procent 2017 och 6,7 procent 2018. Det är oförändrat jämfört med juliprognosen.

"Läget på arbetsmarknaden har fortsatt att förbättras och arbetslösheten sjunker. Denna utveckling fortsätter att påverka inflationen med viss eftersläpning", skriver banken.

Mer läsning

Annons