Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksbanken rör inte räntan

Riksbanken rör inte räntan, men sänker räntebanan som en följd av brexit.

Annons

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på minus 0,5 procent, den nivå som gällt sedan i februari.

Räntebanan, prognosen över framtida ränteförändringar, sänks något.

"Den svenska konjunkturen fortsätter att stärkas men osäkerheten om konjunkturutvecklingen i omvärlden är stor och har ökat till följd av resultatet i den brittiska folkomröstningen om EU", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

En första räntehöjning väntas först under tredje kvartalet 2017, en förskjutning med ett kvartal. Höjningen kommer sedan att ske långsamt. Först under tredje kvartalet 2018 väntas räntan ligga över noll.

En låg ränta är nödvändig för att värna inflationsmålet. Men det medför också risker, påpekar Riksbanken.

"För att få en långsiktigt hållbar utveckling i svensk ekonomi behöver dessa risker hanteras med riktade åtgärder inom makrotillsynen, bostadspolitiken och skattepolitiken", skriver man.

Det finns en hög beredskap att göra penningpolitiken ännu mer expansiv om det skulle behövas, skriver Riksbanken vidare. I det ingår ytterligare sänkning av räntan.

Köpen av värdepapper ska fortsatta i enlighet med beslutet i april. Det vill säga att Riksbanken ska köpa obligationer till ett värde av 45 miljarder kronor under andra halvåret, så att köpen uppgår till totalt 245 miljarder kronor i slutet av året.

Även andra åtgärder kan bli aktuella.

"Riksbanken står fortsatt beredd att intervenera på valutamarknaden om kronan stärks så snabbt att det hotar inflationsuppgången.", skriver banken.

Beskedet om att räntan lämnas oförändrad var väntat bland ekonomer. Kronan stärktes marginellt mot dollarn och euron efteråt. Räntorna var opåverkade.

Mer läsning

Annons