Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: Skoldådet i Trollhättan var hatbrott

/
  • Snart fem månader efter attentatet har verksamheten återgått till det normala på Kronans skola i Trollhättan. Fortfarande dock ständigt med väktare närvarande.

Skoldådet i Trollhättan i höstas var ett hatbrott, enligt polisens förundersökning. Skolan var noga utvald av 21-årige Anton Lundin Pettersson, som beväpnad med ett svärd högg ihjäl tre personer innan han själv sköts av polisen.

Annons

Attacken på Kronans skola i Trollhättan skedde på förmiddagen en torsdag i oktober. Skolan var noga utvald, bland annat hade Anton Lundin Pettersson googlat fram uppgifter om den. Han hade också skrivit ett avskedsbrev innan han satte sig i bilen och körde till en plats nära skolan och sedan dödade tre personer.

Utredningen är nu avslutad. I samband med det presenterades i dag också en så kallad gärningsmannaprofil, där 21-åringen kartlagts. Enligt utredningen led han inte av psykisk ohälsa och var inte heller påverkad av något under attacken. Däremot finns tecken på depressiva besvär och på att 21-åringen hade tankar på självmord under några månader före attacken på skolan.

Dådet hade rasistiska motiv och var enligt polisen ett hatbrott, även om 21-åringen inte var politiskt engagerad.

Han gick runt i skolbyggnaden med svärdet och en stor kniv. Övervakningsfilmer visar att han pratade med ljushyade personer.

– Vi ser även vad som hände med dem som var mörkare i hyn, sade kriminalkommissarie Thord Haraldsson vid polisens presskonferens dagen efter dådet.

En 17-årig elev, en 42-årig lärare och en 20-årig elevassistent föll offer för attackerna. En något yngre elev skadades.

En polispatrull sköt ihjäl 21-åringen när den skulle stoppa honom. Han efterlämnade ett brev där det framgår att han inte skulle komma hem. Han hade också en pricktavla i sin bil som han skulle fästa på bröstet då han av allt att döma räknade med att bli skjuten.

Lundin Pettersson hade växt upp i Trollhättan. Han beskrivs som tillbakadragen och att han upplevde sig själv som annorlunda.

Förundersökningen visar enligt polisens presstalesman Thomas Fuxborg att Anton Lundin Pettersson var ensam gärningsman.

– Det har varit viktigt för oss att visa att han inte haft någon medbrottsling.

Mer läsning

Annons