Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika vargbeslut i kammarrätterna – frågan hamnar hos Högsta förvaltningsdomstolen

/
  • Vargjaktsstoppet blir kvar tills vidare i Värmlands och Örebro län medan det just nu är klartecken för jakt i Dalarna och Gävleborg

Kammarrätten i Sundsvall lämnar klartecken för vargjakt i Dalarna och Gävleborg.
Men kollegorna i Göteborg säger nej till jakt i Värmlands och Örebro län.
Nu hamnar de rättsliga turerna kring licensjakten på varg på Högsta förvaltningsdomstolens bord.

Annons

– Jag kan förstå om folk tycker att det verkar konstigt att två kammarrätter kan komma fram till olika beslut men varje domstol gör en självständig bedömning, säger Mikael Ocklind, kammarrättsråd vid kammarrätten i Göteborg.

Kammarrätten i Sundsvall upphävde i tisdags förvaltningsrättens beslut om inhibition, det vill säga tillfälligt stopp, av Naturvårdsverkets jaktbeslut. Något som innebär att jakten i nuläget kan starta på lördag i Dalarna och Gävleborg.

I Göteborg valde kammarrätten tvärtom att inte ge prövningstillstånd för överklagandena av inhibitionsbesluten om vargjakt i Värmlands och Örebro län. Det betyder att någon jakt tills vidare inte får ske i de båda länen. Handläggningen av det ärendet fortsätter i förvaltningsrätten i Karlstad.

– Vi har inte funnit någon anledning att ändra förvaltningsrättens beslut. Någon mer motivering behöver vi inte ge, säger Mikael Ocklind.

Under onsdagsförmiddagen överklagades Kammarrätten i Sundsvalls beslut att upphäva inhiberingen av bland annat föreningen Wolf Association. Ärendet ska nu granskas av Högsta förvaltningsdomstolen. Det är oklart om något beslut hinner fattas innan nyår.

– Eftersom vi är en prejudikatsinstans är det viktigt att pröva frågan om inhibition grundligt och det är mycket handlingar som ska gås igenom. Jag tvivlar på att det hinner komma något beslut under dagen, säger Paul Sjögren, justitiesekreterare och handläggare vid Högsta förvaltningsdomstolen.

Kammarrätten i Stockholm kommer under onsdagen att gå igenom överklagandet gällande tillfälligt jaktstopp i Västmanland. Det är även där oklart om man hinner komma till beslut innan nyår.

Svenska Jägareförbundet menar att det nu råder kaos i vargförvaltningen.

"Att domstolarna gör helt olika bedömningar visar att de inte klarar av att ta till sig och värdera all information som parterna tillför målen", skriver Torbjörn Lövbom, ordförande i förbundets rovdjursråd i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons