Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okänd brukar hans mark: "Jag kallar det kidnappning"

/
  • Anders Nylander brukar själv sin mark i Viksjö. Samtidigt säger sig någon annan göra det åt honom och får betalt för det genom EU-stöd.
  • Anders Nylander fick nyligen veta att någon annan olovligen tjänar pengar på hans mark.
  • Kidnappad mark. Anders Nylander brukar själv sin mark i Viksjö. Samtidigt säger sig någon annan göra det åt honom och får betalt för det genom EU-stöd.

Anders Nylander brukar marken på sin jordbruksfastighet i Viksjö.
Nu har han upptäckt att någon annan har sökt och fått EU-stöd för att olovligen göra detsamma.
– Jag kallar det kidnappning av mark, säger han.

Annons

Anders Nylander äger en jordbruksfastighet i Viksjö i Härnösands kommun. Han slår ned, eller som det kallas, hävdar sin åkermark varje år med de jordbruksredskap han köpt in för ändamålet.

I dagarna upptäckte Anders Nylander dock att någon annan än han själv får EU-stöd för att bruka hans mark.

– Jag slår själv av åkermarken men någon andra lyfter ersättning för detta, säger han och fortsätter:

– Jag vet att jag inte är ensam om att råka ut för det här. Många av mina bekanta och bekanta till dem har varit med om samma sak. Så jag gissar att det kan vara flera hundratals som drabbas bara sett till Västernorrlands län, säger han.

Och det är i dag fullt möjligt för vem som helst att söka EU-stöd på någon annans mark, då man i ansökan för detta inte behöver uppge markägarens namn.

– Man skulle med lätthet kunna säkra upp det här hos länsstyrelsen. Detta med en komplettering av markägarens namn i ansökan och en förfrågan till markägaren om att ansökan är okej, säger Anders Nylander.

Han tycker det är märkligt att de som ansöker om stödet på annans mark kan veta just vilka marker som det inte sökts på tidigare.

– Finns det någon insatt som tipsar om det och tjänar en extra hacka på det?

Själv har Anders Nylander inte ansökt om EU-stödet, då hans marker inte uppfyller storlekskravet på minst fyra hektar.

– När man söker stödet kan man slå ihop flera fastigheter för att komma upp i storlek och jag tror det är det dem som tagit mina marker i anspråk har gjort. De har utgått ifrån att markerna är "fria" från EU-stöd då de är för små för att söka på enskilt. Genom att slå ihop min och kanske andras mark med sin egen har deras skattefinansierade ersättning bedrägligt kunnat öka.

Anders Nylander har uppmärksammat saken hos länsstyrelsen, som handlägger ansökningar om nämnda EU-stöd.

– De vill ha in en skriftlig anmälan men enligt Jordbruksverkets jurister har den skyldighet att agera nu när den fått vetskap om det här. Om det inte händer något har jag möjlighet att JO-anmäla länsstyrelsen.

Det var hos länsstyrelsen Anders Nylander fick fram uppgifterna om att någon annan får EU-stöd på hans mark.

– Äger du jordbruksmark där ingen, såvitt du vet, får EU-stöd bör du kanske ändå kontrollera så att det inte finns okända bidragstagare på din mark.

Jordbruksverket: Det är fullbordat bedrägeri

Mer läsning

Annons