Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt sexbrottsstraff får tummen upp

Sexualbrottskommittén väntas föreslå att de allra grövsta sexualbrotten ska omfattas av en ny brottsrubricering, uppger Ekot.
Professor Madeleine Leijonhufvud tycker att förslaget skickar rätt signaler.

Annons

Brotten ska kallas synnerligen grovt sexuellt övergrepp och synnerligen grovt sexuellt övergrepp mot barn och ska leda till lägst sex års fängelse och högst tio år. Alla partier väntas stå bakom förslaget.

Det är känt sedan tidigare att ett förslag om lagstiftat samtycke kommer att föreslås. Kommitténs ordförande, lagrådet Mari Heidenborg, har tidigare sagt att man vill skrota begreppet "våldtäkt" eftersom att våld inte alltid förekommer vid sexuella övergrepp och ordet blir därför missvisande.

Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, har forskat om sexualbrott och säger att förslagen kommittén presenterar skickar rätt signaler.

– Lagar har två funktioner, prevention – att tala om vad man inte får och det andra är repressivt – att få fast folk och döma dem. Det här är oerhört viktigt i ett preventivt syfte. Att lagen säger att sex kräver ömsesidighet och frivillighet, annars är det ett brott.

I helgen skrev SVT om en studie genomförd på Södersjukhuset och Karolinska institutet där det visade sig att 70 procent av patienter som utsatts för våldtäkt hade fått någon form av frysreaktion och inte gjort motstånd.

Madeleine Leijonhufvud säger att de inte omfattas av nuvarande lagstiftning och därför är det viktigt att lagen ändras. Hon menar dock att det viktigaste förslaget är det om oaktsamhet, eftersom det gör bevisningen enklare.

– Det kommer att påverka bevisläget, det gör i praktiken en stor skillnad. Man ska inte längre behöva bevisa att han hade fullt klart för sig att hon sov eller var inlåst, det räcker att han borde ha förstått det.

Den 5 oktober ska kommittén med ledamöter för de åtta riksdagspartierna presentera sina förslag för justitieminister Morgan Johansson (S).

Mer läsning

Annons