Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu skickas montörerna ut

Nu är det värsta över, men 44 000 elkunder är utan ström i stormen Gorms spår och på många håll blockerar nedfallna träd vägarna. Kraftbolaget Eon skickar vid sjutiden ut sina montörer för att ta hand om stormskadorna.
– Det är i stort sett hela södra Sverige, säger Torbjörn Larsson, pressansvarig på Eon.

Annons

Eon har 500 man i beredskap för att hantera stormskadorna. Ungefär dubbel styrka jämfört med normalt. Vid sjutiden, när vinden mojnat tillräckligt för att arbetet ska vara säkert, kommer de första montörerna ge sig ut i skog och mark för att bland annat ta hand om träd som fallit över elledningar. Två helikoptrar kommer också att lyfta för att ge företaget en överblick på skadeläget.

Värst drabbat verkar norra Skåne vara enligt Eon. Men även i de södra delarna har det varit besvärligt.

– Det har varit allt ifrån nedfallna träd till föremål som flugit iväg och fönster som blåst in. Men jag har inga uppgifter om personskador, säger Gustaf Sandell, inre befäl vid räddningstjänsten syd.

Vid 01.30 hade vinden kulminerat på Västkusten och i Skåne medan det fortfarande var rejält blåsigt i Blekinge och på Öland. Den kraftigaste vinden rörde sig vidare upp mot Gotland och därefter mot nordost, men lågtrycket "fylldes ut lite" med mindre kraftiga vindar som följd.

De flesta klass 2-varningarna har nu dragits tillbaka, endast Gotland återstår. För Kattegatt och Öresund gäller klass 2-varning för mycket högt vattenstånd.

Kraftbolaget Eon, som är störst elleverantör i de stormdrabbade områdena i Sydsverige, har fortfarande runt 44 000 elkunder utan ström.

– Vi har totalt haft 75 000 strömlösa, men vi har lyckats koppla om så att en tredjedel av dem har fått tillbaka strömmen under natten, säger Torbjörn Larsson, pressansvarig på Eon.

Eon har ännu inte någon prognos för när felen kan vara avhjälpta.

– Vi kommer säkert att få tillbaka en stor del av dem under det första dygnet, men för några av de kunderna kan det nog ta två–tre dagar innan de har strömmen tillbaka, säger han.

Leverantören Ellevio har nu på morgonen fortfarande runt 700 strömlösa, de flesta i Halland och Bohuslän.

I Halland var det hårt tryck på räddningstjänsten, även om det vid 03-tiden hade lugnat ned sig rejält.

– Vi har haft allt från skorstenar som har lossnat och blåst ned till tak som har släppt och ladugårdar som slitits upp från marken bokstavligen, säger Johan Wallin, ledningsoperatör.

Han nämner att bland annat Laholmstrakten drabbats hårt, medan det har varit lite lugnare inåt landet.

Just nu pågår röjningsarbete av träd som ligger över vägarna.

– Det kommer att bli många telefonsamtal när ljuset kommer igen, för det lär ligga mycket träd runt om i länet, säger Johan Wallin.

De större vägarna ska enligt Trafikverket vara framkomliga. Däremot kan det vara problem på mindre vägar.

Ölandsbron stängdes för trafik strax efter midnatt, sedan vindar på 32 meter i sekunden uppmätts på bron. Trafiken släpptes på igen efter några timmar, rapporterar polisen i Kalmar län.

Trafikverket meddelade under kvällen att alla tåg i södra Sverige ställs in. Under natten öppnades södra stambanan för trafik igen, liksom tågtrafiken på Öresundsbron som stängdes under några timmar för både bil- och tågtrafik.

Även Destination Gotland och Scandlines-färjor mellan Helsingborg och Helsingör har ställt in turer under kvällen och måndagen.

Danmark "slapp nådigt undan" stormen Gorms verkningar, uppger nyhetsbyrån Ritzau. Inga personskador har rapporterats, även om de materiella skadorna är stora, med hundratals nerblåsta träd, kringflygande takpannor och nerblåsta elledningar.

Mer läsning

Annons