Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära våld åtgärdas inte: "Inte en prioriterad fråga"

Knappt två av tio anmälningar om misshandel i nära relation klaras upp. Trenden går åt helt fel håll, konstaterar stiftelsen Tryggare Sverige i en ny rapport.

Annons

I Gävleborg klarades 500 av 2 230 misshandelsbrott i nära relationer upp under 2010-2014. Det motsvarar en så kallad personuppklaring på 22 procent, strax över hela landets snitt på 18 procent, enligt stiftelsens rapport.

I en jämförbar rapport 2013 var stiftelsens slutsatser i princip desamma som nu: I snitt leder bara två av tio anmälningar om våld mot kvinnor till att en person binds till brottet, vanligtvis genom åtal.

– Det som har hänt på två år är att det snarare är ännu färre brott som personuppklaras, säger Magnus Lindgren, generalsekreterare i Tryggare Sverige.

Varför?

– En del av problemet är att vi aldrig har definierat vilken förmåga som åklagare, polis och socialtjänst måste ha för att kunna utföra sina uppdrag när det gäller brott i nära relationer.

På onsdagen – internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor – presenterar stiftelsen rapporten i riksdagen. Magnus Lindgren betackar sig för reaktioner i form av floskler som "mer utbildning", "bättre bemötande", "ännu mer samverkan" och "ny lagstiftning".

– Vi har en av de bästa lagstiftningarna i världen, men problemet är att politikerna, lagstiftarna, tror att jobbet är gjort. Politikerna har inte följt lagstiftningen och inte heller klarat ut vilken förmåga som polis, åklagare och socialtjänst måste ha.

– Det här är helt enkelt inte en prioriterad fråga.

TT

Mer läsning

Annons