Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer kommunstöd till brottsofferjourerna

228 kommuner i landet ger i snitt 2,51 kronor per invånare i bidrag till de lokala brottsofferjourerna, enligt en ny rapport från Brottsofferjouren Sverige. Det är en ökning med 20 procent sedan 2013.
– Ett steg i rätt riktning, men nivåerna är fortfarande alldeles för låga, säger förbundsordförande Sven-Erik Alhem till nyhetsbyrån Siren.

Annons

– För kommunerna handlar det om en väldigt billig investering jämfört med om de själva skulle ta över insatserna. Våra stödpersoner arbetar oftast helt ideellt, säger Sven-Erik Alhem.

Även i Gävleborg har bidragen ökat. Bollnäs ger mest, med 3,02 kronor per invånare. Söderhamn ger minst, 0,79 kronor per invånare. Snittet för Gävleborgs län hamnar på 2,14 kronor per invånare. Det är lägre än rikssnittet på 2,51 kronor.

Brottsofferjourens målsättning är att kommunsnittet ska öka till sex kronor, för att säkerställa ett jämnt fördelat och kontinuerligt stöd. Idag är skillnaderna stora.

– Det är inget konstigt att kommunerna är återhållsamma i dessa kärva tider. Vi ser inte detta som kritik utan snarast som en vädjan, säger Sven-Erik Alhem.

Mest bidrag i landet ger Tomelilla, med 17,76 kronor per invånare. På länsnivå ligger Västmanland högst med 5,46 kronor i snitt.

Bland de 62 kommuner som inte gett något bidrag under 2015 finns sex stycken som avslagit ansökningar. I en del andra fall har de lokala jourerna inte sökt något stöd.

Mer läsning

Annons