Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majid fri – minister försvarar Säpo

Trots att Mutar Muthanna Majid nu rentvåtts från terrormisstankar och släpps fri, tar inrikesminister Ander Ygeman (S) Säpo i försvar.
Men krav hörs också på att utreda hur ärendet har skötts.

Annons

Bara någon timme innan en begäran om häktning skulle inkomma släpptes Mutar Muthanna Majid, friad från alla terrormisstankar.

Majids advokat Ola Salomonsson vet inte var hans klient befinner sig efter frisläppandet.

– Han är säkerligen omhändertagen och får säkert hjälp. Man är väldigt klar över att man inte släpper den här klienten med en plastpåse i handen och låter honom åka hem. Hur han kommer att få hjälp vet jag inte.

Enligt Salomonsson vill Majid stanna i Sverige, men han kommer inte att bo kvar i Boliden.

– Han har hört så mycket om Sverige, att det är bra skolor här, att man tar hand om invånarna och att man allmänt sett har ett demokratiskt samhälle. Men om det här föranleder honom att ändra sig vet jag inte.

Det är oklart om det finns någon hotbild mot Majid, men han kommer få skydd om det finns ett behov av det, enligt Salomonsson.

Inrikesminister Anders Ygeman beklagar att en oskyldig man greps.

– Men det är positivt att saken har kunnat redas ut.

TT: Vad säger du om att en person kan bli efterlyst och uthängd på det här sättet när det inte funnits någon grund för det?

– Jag tror tyvärr att det är talande för den samhällsstämning som råder efter de fasansfulla terrorattackerna i Paris. Åklagaren anhöll den misstänkte personen i sin frånvaro och då är det naturligt att polisen eftersöker personen och får ut en bild på honom. Sedan greps personen och sedan kunde han avföras från utredningen.

Ygeman har fortsatt förtroende för såväl Säkerhetspolisen som polischef Dan Eliasson, som efter gripandet talade om att inblandade poliser förtjänade "guldstjärnor".

– Jag utgår från att de har haft allmänhetens bästa för ögonen, säger ministern.

Advokat Thomas Olsson har haft flera terrormisstänkta klienter och varit mycket kritisk till svenska rättsvårdande myndigheters agerande. Han anser att Säpo nu måste ha en öppen revision av hur ärendet handlagts och vilka skäl myndighetens haft för sina beslut.

– För en utomstående är det ju uppenbart att man har agerat närmast i panik och att man tydligen saknar kompetens för att värdera den här informationen man får på ett korrekt sätt. Då måste man naturligtvis se över arbetsmetoderna. Jag tror att det är en förtroendefråga. Om Säpo vill behålla allmänhetens förtroende så måste de vara väldigt öppna i det här ärendet, säger Olsson.

Han säger också att myndigheternas agerande kan få oerhörda konsekvenser för den nu rentvådde Majid, inte minst sedan hans identitet blivit allmänt känd.

– Det finns ju alltid dem som inte accepterar ett åklagarbeslut om att lägga ner en utredning och väljer att resonera mer utifrån principen ingen rök utan eld, och det kan ju i sin tur resultera i en irreparabel skada för honom att den här informationen har spritt sig på det här sättet.

Majids advokat Ola Salomonsson är inte kritisk mot Säpos agerande.

– De har ett material som de inte kan blunda för. De måste göra någonting åt det. Gör de ingenting åt det då skulle jag vara väldigt upprörd.

Salomonsson menar att alla har nu ett ansvar att hantera Majid som helt oskyldig.

– Det finns inga svansar kvar. Det är inte bara frisläppt och begärd häktad, han är oskyldig. Han är inte på något sätt knuten till den här misstanken.

Utredningen fortsätter nu.

– Det finns ingen misstänkt i dagsläget. Däremot finns det uppgifter och omständigheter som vi måste utreda vidare, antingen för att finna någon som kan lagföras eller för att avskriva det här helt och hållet – men där är vi inte i dag, säger Ihrman till TT.

Åklagaren vill inte berätta var ursprungsinformationen kom ifrån, men han tror inte att hans klient har förväxlats med någon annan person.

Säkerhetspolisen säger att dess arbete nu går ut på att "avfärda ursprungsinformationen" om attentatsplanering mot Sverige.

I utredningen har det funnits oklarheter om identiteten på Majid, vars namn skrivs på olika sätt.

– Därmed tog det tid att få fram information från de officiella register som fanns och säkerhetspolisen var i kontakt med flera olika myndigheter för att få fram en mer komplett bild.

TT: Var namnstavningen ett problem i det sammanhanget?

– Ja, det fanns som sagt olika oklarheter.

"Det som inträffade beskriver tydligt dilemmat för alla säkerhetstjänster där man tvingas agera utifrån en ofullständig lägesbild", skriver Säpo i ett pressmeddelande. Säpo vidhåller att "det var viktigt att agera mycket snabbt så att polisen kunde vidta skyddsåtgärder".

Hotnivån för Sverige är oförändrat hög. "Bedömningen består av fler beståndsdelar än den konkreta information vi hade vid tillfället för nivåhöjningen", enligt Säpo.

Mutar Muthanna Majid greps i torsdags på ett asylboende i Boliden efter att ha varit efterlyst i två dagar. Han levde öppet, med sitt eget namn på dörren.

Majid uppges vara från Mosul i norra Irak som kontrolleras av den brutala extremiströrelsen Islamiska staten (IS).

Fredrik Sandberg/TT

Mer läsning

Annons