Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO-basen stannar trots avgångskrav

I dryga sju timmar lades för och emot i vågskålarna. Till slut tippade det över till Wanja Lundby-Wedins förmån.
Hon får sitta kvar som LO-ordförande – trots att flera LO-förbund först ville se henne avgå.

Annons

Det extrainkallade styrelsemötet började klockan 12 på måndagen. Utan att vilja säga något steg förbundsordförande efter förbundsordförande in i LO-borgen vid Norra Bantorget. Alla LO:s 15 medlemsförbund deltog.
Inför mötet rådde oenighet om att Wanja Lundby-Wedin skulle sitta kvar. Sekos ordförande Janne Rudén tyckte att hon borde ha avgått.
– Vi har tyckt att det skulle vara den bästa lösningen, säger han till TT.
Men på mötet sade han att han inte skulle gå emot ett majoritetsbeslut. Enligt Janne Rudén var han inte ensam om den uppfattningen.
– Jag hoppas att det här nu är rätt beslut, kommenterade han efter att ändå till slut röstat för Wanja Lundby-Wedin.

När LO-ordföranden klockan 19.45 stegade in till presskonferensen var det med lättade drag. Hon satt flankerad av ordförandena i de tyngsta LO-förbunden.
– Det har varit en noggrann genomgång av en oerhört allvarlig situation, sade IF Metalls Stefan Löfven.
Med andra ord var det inte alls givet att Wanja Lundby-Wedin skulle få stöd av alla 15 förbunden. Enligt Kommunals Ylva Thörn behövdes den långa tiden för att ”grundligt” gå igenom medlemmarnas reaktioner och analysera konsekvenserna.
S-ledaren Mona Sahlin säger till TT att det inte råder någon tvekan om att hela arbetarrörelsen har tagit skada av turerna kring LO-chefen. Hon välkomnar ändå LO-styrelsens beslut:
– Men det var helt nödvändigt att lämna styrelseuppdragen och koncentrera sig på grunduppdraget.

Riksdagsledamoten Hans Hoff (S), som mycket kritiskt krävt Wanja Lundby-Wedins avgång, respekterar nu beslutet att låta henne sitta kvar, rapporterar Hallands Nyheters nätupplaga.
Wanja Lundby-Wedin medger att turbulensen kring de höga pensionsavtalen i AMF Pension gjort såväl henne själv som LO en otjänst:
– De senaste veckorna har varit en svår tid för fackföreningsrörelsen. Det är klart att mitt förtroende har naggats i kanten hos medlemmarna.
Wanja Lundby-Wedin fick lova att framöver fokusera mer på fackliga kärnfrågor, lägga mer kraft på att träffa medlemmar och rensa ytterligare bland sina uppdrag.
Mötet kretsade kring tre frågor: hennes styrelsearbete i AMF Pension, hennes många uppdrag samt förre avtalssekreteraren Erland Olausons lön och pension – förhållanden som fått Kommunals förtroendevalda och medlemmar att reagera med irritation, ilska och besvikelse, enligt Ylva Thörn.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat, är förvånad över att Wanja Lundby-Wedin sitter kvar.
– Jag hade nog gissat att hon själv skulle bedöma den politiska uppförsbacken som för brant. Nu visade det sig att hon alls icke gjorde detta och hon fick med sig sina förbund.
Beslutet kan innebära en fara för socialdemokratin och fackföreningsrörelsen, menar han:
– Jag ser en risk i att fotfolket, både inom S och fackföreningsrörelsen, kommer att uppfatta det som att man sluter leden kring sina egna. Att vi- och domtänkandet förstärks och att det stärker misstron mot rörelsen.

Mer läsning

Annons