Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare höll kvinna inlåst i bunker – döms till fängelse

/
  • Rättens ledamöter besökte gården i Skåne där 38-åringen dolde en egenbygd bunker bakom en fasad som såg ut som en vanlig maskinhall.
  • På rättegångens första dag dolde den utsatta kvinnan sitta ansikte bakom mörka glasögon och en stor sjal. Arkivbild.

Tio års fängelse för människorov. Det blev domen för en 38-årig läkare som drogade och förde bort en kvinna som han sedan höll inlåst i en ljud- och ljusisolerad bunker i närmare en vecka.

Annons

Läkaren ska även betala 180 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Domen i Stockholms tingsrätt grundas framförallt på kvinnans berättelse och på den skriftliga bevisningen. Enligt rätten var syftet med att föra bort kvinnan och låsa in henne att hon skulle hållas i bunkern under lång tid och "tvingas till tjänst som flickvän och framtida sexpartner", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Tingsrätten anser att brottet människorov upphörde när läkaren släppte ut kvinnan ur bunkern den sjätte dagen. Det pågick alltså inte under färden i bil till Stockholm där läkaren och kvinnan gick in på Norrmalms polisstation för att övertyga polisen om att hon var välbehållen.

Läkaren frias däremot från anklagelserna om grov våldtäkt. Han har nekat till att han före bortförandet våldtog kvinnan efter att ha drogat henne i lägenheten i Stockholm där hon bodde. Rätten anser att det inte är ställt bortom rimlig tvivel att han "genomfört ett samlag med målsäganden när hon var drogad".

Åklagaren tyckte att läkaren skulle dömas till 15–16 års fängelse. Mannens försvarare, Mari Schaub, tyckte att det vore orimligt om hennes klient skulle dömas lika hårt som om han gjort sig skyldig till mord.

Läkaren har erkänt det mindre allvarliga brottet olaga frihetsberövande.

– Påföljden ska stanna en bra bit under tio års fängelse, någonstans runt sex till åtta års fängelse har Mari Schaub tidigare sagt till TT.

Mer läsning

Annons