Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knän och tänder ska bestämma ålder på unga ensamkommande

/
  • Tveksamheter i åldern uppskattas finnas hos 70 procent av de ensamkommande asylsökande som uppgett att de är mellan 15 och 17 år. Arkivbild.

Rättsmedicinalverket (RMV) kommer att genomföra åldersbedömningar med hjälp av två metoder, dels tandmognadsbedömningar (visdomständer) samt undersökning av knäleden med hjälp av magnetkamera. Det berättade företrädare för RMV på en presskonferens i dag.

Annons

Det nya systemet för hur unga ensamkommande asylsökande ska åldersbedömas presenterades av Rättsmedicinalverket. Tveksamheter i åldern bedöms finnas hos 70 procent av dem som vid asylansökan uppgett att de är mellan 15 och 17 år.

Sverige har tagit emot fler ensamkommande barn och unga än något annat land i Europa. Många har saknat id-handlingar. Migrationsverket gör vid ansökan en initial uppskattning av åldern, men bedömningen har fått kritik för att vara osäker. Om en person inte uppenbart är över 18 år anvisas den till en kommun som ett barn.

Under året som gått har flera kommuner slagit larm om att vuxna placerats tillsammans med barn på HVB-hem och gått i skolan med minderåriga.

Enligt Migrationsverket finns tveksamheter i åldern hos 70 procent av de ensamkommande som uppgett att de är mellan 15 och 17 år.

Regeringen vill att medicinska åldersbedömningar ska genomföras i stor skala.

Mer läsning

Annons