Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banker pressas av brexit-frossan

Chockvågen på finansmarknaden efter det brittiska folkets röst på ett EU-utträde håller i sig. Bankaktier rasar på europeiska börser, även på Stockholmsbörsen.

Annons

Handelsbanken rasar med 9 procent och SEB med 9,4 procent. Även Swedbank och Nordea faller kraftigt.

På Londonbörsen är läget ännu mer pressat för bankerna. Där har Royal Bank of Scotland, med brittiska staten som majoritetsägare, rasat med 15 procent. Konkurrenter som Barclays och Lloyds Bank har samtidigt tappat 11 respektive 9 procent.

I Italien överväger regeringen att gå in med åtgärder för att stabilisera banksektorn, rapporterar Financial Times, med hänvisning till bankkällor och regeringstjänstemän. Det kan behövas statliga kapitaltillskott och Italiens premiärminister Matteo Renzi, på väg till ett toppmöte i Berlin, väntas begära undantag från förbud mot statligt stöd för att kunna hantera krisen.

Milanobörsens bankindex rasade med 22 procent i fredags och fortsätter ned med 6 procent i måndagens handel, vilket tryckt ned indexet till den lägsta nivån på nästan fyra år.

Även i Paris är det kraftiga kursfall för flera banker, med Société Générales aktie på minus 7 procent och BNP Paribas på –5,4 procent.

Mer läsning

Annons