Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wallströms bostad kan vara muta

Utrikesminister Margot Wallström (S) kan ha gjort sig skyldig till mutbrott när hon fick en lägenhet av fackförbundet Kommunal.
– Blotta misstanken är illa nog, säger Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, som tycker att åklagare bör granska.

Annons

Ett halvår. Så fort gick det för utrikesministern att få det attraktiva hyreskontraktet i Stockholms innerstad av Kommunal. För andra är snittiden i den kommunala bostadskön 13 år.

– Det är klart att högt uppsatta personer som Margot Wallström borde inse att det inte är så enkelt, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på KTH.

Helena Sundén vill att en åklagare tittar på det här.

– Ja, det tycker jag. För när de här frågetecknen uppkommer så är det ändå åklagare på riksenheten mot korruption som ska göra bedömningen huruvida det kan röra sig om en muta eller inte.

Överåklagare Gunnar Stetler, chef för riksenheten mot korruption, säger att han har uppmärksammats på vad som hänt.

– Men för närvarande vill jag inte kommentera mera.

Den politiska oppositionen är skarpt kritisk. Och även Moderaterna (M) är inne på mutspåret.

– Hon är en del av regeringen och bör inte sätta sig i en beroendeställning till ett fackförbund, som så klart har egna politiska intressen, säger partisekreteraren Tomas Tobé (M).

Själv tycker sig Wallström ha blivit lurad av Kommunal, som ska ha försäkrat att hon inte gått före i någon kö. Hon säger sig ha fått falska uppgifter innan hon hyrt lägenheten, förmedlad av förbundsordföranden Annelie Nordström.

– De har gett helt oriktiga besked och det är oacceptabelt. Det skadar mig och det skadar Kommunal.

Nordström förnekar att hon ska ha ljugit för Wallström. Hon har inte gått före i bostadskön.

– Hon måste ha missuppfattat de uppgifter hon fått från oss.

På frågan om lägenheten kan betraktas som en muta svarar Nordström:

– Vad skulle vi kunna muta utrikesministern med?

Tomas Tobé köper inte Wallströms förklaring.

– Jag tycker inte att hennes bortförklaring duger, utan hon måste nu klargöra sitt eget agerande. Det här är inget som hon kan skylla på någon annan.

Liberalernas bostadspolitiske talesperson Robert Hannah stämmer in i kritiken.

– Stockholm har världens längsta bostadskö, och jag tycker att det är anmärkningsvärt att socialdemokrater får gå före i kön eller har en egen gräddfil där de kan få bostäder.

Enligt utrikesministerns pressekreterare Erik Wirkensjö ska Wallström ha fått informationen sensommaren 2014. Kontraktet skrevs under i april 2015, då även inflyttningen skedde.

– Jag har sagt upp min lägenhet redan i går när jag fick det här klart för mig och kommer att flytta ut så fort som möjligt, för det här är helt oacceptabelt och det är mot allt jag står för, säger Wallström.

Enligt Wirkensjö betalar hon 12 432 kronor i månaden "inklusive möbler och andra omkostnader" för lägenheten på 89 kvadratmeter. Att det gick så snabbt att få kontraktet förklarar Wirkensjö med att det var tidsbegränsat.

Wallström får stöd av partikollegan och Karlstadspolitikern Christian Norlin för sin version av mötet med Nordström, där han var med.

– Annelie var väldigt tydlig med att det var en policy som säger att 50 procent av lägenheterna lämnas till kön, säger han till Nya Wermlands-Tidningen.

Även socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har en hyresrätt som ägs av ett fackförbund, i hennes fall Vision där hon tidigare var ordförande. Samtidigt äger hon en villa i Stockholms skärgård, skriver DN.

Läs även: Kommunals medlemmar rasar över skandalerna inom förbundet: "Man blir äcklad"

Lokal ordförande om skandalen i Kommunal: "Inte vart man glad"

Mer läsning

Annons