Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftbolag behöver miljoner

/

Aktieägarna i vindkraftbolaget Samkraft – bland andra kommunägda energibolag i Hälsingland – behöver skjuta till sammanlagt 43 miljoner kronor i nytt kapital.

Annons

Samkraft AB bildades 2008, med syfte att äga och driva vindkraftsanläggningar på affärsmässig grund – och verka för utveckling av vindkraft i regionen. Men än så länge har inte ägarna (se faktaruta) fått någon avkastning på sitt insatta kapital och i stället krävs nu 43 miljoner kronor i kapitaltillskott inför 2014.

- Det innebär 4,6 miljoner vardera för Bollnäs Energi och övriga bolag med samma andel aktier, säger Mikael Strandbergs om är styrelseledamot i Samkraft och vd i Bollnäs Energi AB.

Minsta andelen aktier – som motsvarar ett tillskott på cirka 500 000 kronor – har Nordanstigs kommun. Och senast den 30 juni ska samtliga 13 aktieägare meddela om de ställer upp med de önskade summorna eller inte.

Hittills har Samkraft investerat i nio vindkraftverk, varav sju i Hälsingland – tre på Långberget i Arbrå i Bollnäs kommun och fyra på Brännåsen/Mörkåsen i Nordanstigs kommun. Dessutom äger bolaget två verk i Järbo utanför Sandviken. Men nu har alla planerade projekt stoppats. Det gäller bland annat en vindpark med fem verk mellan Ljusne och Vallvik i Söderhamns kommun och ett större projekt vid Högkölen i Ljusdals kommun:

- Vi ska avvakta den framtida utvecklingen och det blir ingen utbyggnad förrän elpriserna är bättre, säger Mikael Strandberg.

Dyra investeringar och halverade elpriser nämns som en förklaring till den bristande lönsamheten i Samkraft. Och att elpriserna går ner, beror i sin tur på fulla vattenmagasin, att kärnkraftverken har gått som det är tänkt – och på lågkonjunkturen i industrin.

Också Samkrafts personalstyrka har halverats – från två till en. När vd Sten Gabert sade upp sig i slutet av 2012, ersattes han med produktionsansvarige Mikael Johansson, som nu är ensam anställd.

Vid senaste styrelsemötet i Bollnäs Energi, informerade vd Mikael Strandberg om den ansträngda ekonomin i Samkraft. Och vid nästa styrelsemöte i slutet av mars, ska frågan om kapitaltillskott diskuteras.

•Med facit i hand, var det klokt att satsa på den här branschen?

- Beslutet fattades när elpriserna var de dubbla jämfört med i dag – och det är lätt att tycka att det inte är bra, när man har facit. Men samtidigt är alla energiinvesteringar långsiktiga – och jag tror fortfarande att vindkraft är långsiktigt bra.

Mer läsning

Annons