Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill stoppa slakt med skattehöjning

Landstingets strategiska plan kan leda till en slakt av vården, befarar partilöse landstingspolitikern László Gönczi.
– Jag hoppas att vi kan undvika det, sa han under tisdagens fullmäktige och efterlyste istället skattehöjningar.

Annons

Enligt de senaste skatteprognoserna har landstingets årliga underskott 2012 växt till över 350 miljoner kronor, om inga åtgärder vidtas.

Så mycket tid ägnades annars inte åt det stora sparförslag som landstingsdirektören ska presentera på en presskonferens vid lunchtid på onsdag.

Personaldirektör Margareta Petrusson sa under mötet att landstingets personalstyrka kan komma att minska med tio procent de närmaste åren. Det skulle innebära 600 heltider.

Oppositionsrådet Ingemar Kalén (KD) noterade emellertid att antalet årsarbetare ökat med 63 under 2008.

– Så där är det år efter år, sa han. Man säger att nu kommer tuffa besparingar, men när året är slut har man inte lyckats minska på personalen.

Nya landstingsrådet Björn Brink (C) bjöd in oppositionen till konstruktiva samtal om de besparingar som måste göras.

Oppositionsrådet Carina Östansjö (FP) svarade att den borgerliga oppositionen är beredd att ta ansvar och kastade tillbaka bollen:

– Är Björn Brink beredd att göra det.

Största delen av fullmäktigesammanträdet ägnades åt årsredovisningen för 2008. Oppositionen tyckte att majoriteten tog för lätt på den kritik som revisorerna framfört både mot landstingsstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Kritiken gäller också er i oppositionen. Revisorerna skriver att ni inte varit tillräckligt konstruktiva, sa landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S).

– Jag är självkritisk, svarade oppositionsrådet Patrik Stenvard (M). Vi borde kanske ha lagt fler egna förslag. Vi ska bli mycket bättre.

Mer läsning

Annons