Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill se flera hundra elbilar i Hälsingland

/
  • Såg här såg det ut när Fortum och Stockholm stad invigde  den första laddstolpen för elbilar i Humlegården i Stockholm i december 2008.

Gävle energi har som mål att tusen elbilar ska rulla i länet om tre år.

Men försöksverksamheten planerar inga laddningsstationer i Hälsingland.

Annons

Under måndagen skrev Gävle Energi ett avtal med Jämtkraft och Mälarenergi. Alla tre bolagen förbinder sig att arbeta för 1 000 elbilar i sin region inom tre år. För Gävle Energi handlar det om Gävleborg.

Bolaget är med och driver en testverksamhet med en laddningsstation i Valbo och några testfamiljer som får hyra den tvåsitsiga norska elbilen Think.

– Testfamiljerna har visat att det fungerar bra, om man inte har så långt att pendla, säger projektledaren Lars-Åke Skjöld. En laddningsstation skulle kunna sättas upp i princip vid vilken tätort som helst i länet. De flesta har inte längre pendlingsavstånd än två mil.

Projektet vill köpa in fler testbilar, gärna fyrsitsiga och kanske Saabs elbils-modell. Med rätt infrastruktur är förhoppningen att länsborna ska börja köpa elbilar.

Projektet är emellertid fortfarande inriktat på Gävle och Sandviken.

– Vårt mål är att sprida kunskap. Man tror ju att elbilen får sin givna plats i storstäderna, men vi vill visa att det fungerar även på mindre orter. Vi är intresserade av samtal med kommuner och elbolag i andra delar av länet, säger Lars-Åke Skjöld.

Mer läsning

Annons