Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha tusentals nya asylplatser

/
  • Fler boendeplatser för asylsökande behövs i länet. Lars Ulander, enhetschef på Migrationsverket i Söderhamn, hoppas att den nya upphandlingen ska ge resultat.

Under sommaren ökade asylansökningarna i landet. I Hälsingland finns just nu omkring 2300 asylsökande inskrivna, men det saknas boenden enligt Lars Ulander, enhetschef på Migrationsverket i Söderhamn. Han hoppas nu på 24 000 nya platser för asylsökande runtom i landet.

Annons

Nästan 60 miljoner människor befinner sig på flykt undan krig och konflikter i världen. Fler än någonsin tidigare, kunde FN:s flyktingorgan konstatera i en rapport i början av sommaren och den nuvarande situationen i Europa har kallats den största flyktingkrisen sedan andra världskriget.

Frågan om hur asylmottagandet ska kunna fördelas jämnare i Europa har diskuterats på EU-nivå flera gånger. Bara under sommaren har det rapporterats om taggtrådsstängsel och stärkta gränskontroller i flera länder i södra Europa.

– Tyskland och Sverige är de största mottagarländerna och det beror ju på att det är lättare att få asyl här. I Tyskland har man även satsat på snabbare handläggningstider, säger Lars Ulander.

Att trycket ökat i Europa råder det inget tvivel om, menar han. Men lokalt i Gävleborg har antalet asylsökande under en längre period legat konstant, och i Hälsingland fanns i slutet av augusti 2315 asylsökande inskrivna.

– Det har inte ökat här, men det har inget med flyktingströmmen att göra utan med boendeplatser som det är brist på i länet. Vi måste lösa boendefrågan för dem som kommer, för närvarande ligger en ny upphandling ute där målet är 24 000 nya platser nationellt, säger han.

Senast förra veckan kunde vi rapportera om bristen på boenden i länet, en situation som i Hälsingland försvåras av att fem entreprenörer inte klarade de skärpta kraven på brandskydd i den senaste upphandlingen.

– Där var det mer än 400 platser vi tappade, säger Lars Ulander.

De största grupperna som söker asyl i Sverige är just nu syrier, afghaner, eritreaner, somalier, statslösa och irakier. Över 300 000 har hittills i år flytt över Medelhavet, en erfarenhet som många av Gävleborgs asylsökande också bär på.

Men majoriteten blir kvar i närliggande länder, enligt Lars Ulander. Och visst behövs hjälp i närområdet, ett förslag som många invandringskritiska röster för fram.

Men det räcker inte, säger han.

– Det är ju bara en bråkdel som kommer hit, många hamnar i länderna runtomkring. Man får tycka precis vad man vill i den här frågan, men det behövs både hjälp på plats och hjälp här. Sen finns det ju faktiskt mänskliga rättigheter inskrivna i vår lag, som säger att man får söka asyl var man vill, säger han.

Läs även:

De riskerade livet på Medelhavet: "Vi var 723 personer på en liten båt"

Klickbar karta: Följ Nimeiri Alis flyktväg genom Europa

Mer läsning

Annons